Elektrikli Araçlar Çevreci ve Sürdürülebilir mi?

Elektrikli araçlar, güç gereksinimini akaryakıt yerine elektrik enerjisi üzerinden sağladıkları için ülkelere ulaşımda yalnızca yenilenebilir kaynakları kullanmak adına geçerli bir seçenek sunuyor. Üstelik çevre için daha temiz ve sessiz bir gelecek vadediyor.

Elektrikli Araçlar Çevreci ve Sürdürülebilir mi?

Elektrikli araç (Electric Vehicle: EV) teknolojisinin, motorlu taşıtların yarattığı çevre sorunlarına köklü bir çözüm olabileceği düşünülüyor. Özellikle de son yıllarda sıkça tartışılan çevre kirliliği ve sürdürülebilirlik konusu, elektrikli araçlara duyulan ilgiyi de artırıyor. Gün içinde milyonlarca aracın karbon salınımı yaparak hava ve gürültü kirliliğine neden olduğu, artık göz ardı edilemez bir gerçek. Bunun başrolü olan benzinli ve dizel yakıtlı araçlar, her saniye egzoz gazı salınımı nedeniyle çevreye zarar veriyor.

Dünyanın dört bir yanında küresel iklim krizine karşı çözümler üretilirken, insanların da günlük hayatlarında atmaları gereken birkaç adım bulunuyor. Elektrikli araç türleri ise bu noktada hem çevreye hem de şirketlere ve bireysel kullanıcılara pek çok fayda sağlaması bakımından güçlü bir seçenek oluyor. Enerji kaynaklarının korunumunu sağlamak ve daha huzurlu bir şehir hayatına katkıda bulunmak adına, siz de elektrikli araçlara geçmeyi hiç düşündünüz mü? Öyleyse buyurun, elektrikli araç kullanmanın çevre ve sürdürülebilirlik noktasında tam olarak ne gibi etkilerinin olduğunu birlikte inceleyelim!

1. Elektrikli Araçlar Çevreci mi?

Elektrikli otomobil modelleri, benzinli ve dizel yakıtlı araçlar gibi karbon salınımı yapmadığı için motorlu taşıtlara kıyasla daha çevreci bir alternatif oluyor. Elektrikli araçlarda yakıt deposu ve egzoz boruları gibi çevreye zarar verecek bileşenler yer almıyor. Dolayısıyla yüzde sıfır oranında egzoz emisyonu yapan elektrikli araçlar, bu özellikleri sayesinde çevre dostu olarak kabul ediliyor.

2. Elektrikli Araçlarda Sürdürülebilirlik

İklim değişikliği nedeniyle pek çok ülke sürdürülebilir kaynaklara yatırım yapıyor. Plastik tüketiminin azaltılmaya çalışılması, güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışan cihazların artması, kısa mesafeler için bisikletlere başvurulması vb. önlemler sürdürülebilirlik çalışmaları açısından önem taşıyor. Elektrikli araçlar da akaryakıt yerine elektrik ile şarj oldukları için daha sürdürülebilir bir seçenek oluyor. Üstelik çevre için daha temiz ve sessiz bir gelecek vadediyor.

2.1. Karşılaştırma: Elektrikli Araç vs Benzinli Araç

Akaryakıt yerine batarya ile çalışan elektrikli araçların şarjı bir istasyon ya da priz aracılığı ile dolduruluyor. Otomobil, bir şarj noktasına bağlandıktan sonra elektrik ile şarj olmaya başlıyor. Bu doğrultuda EV’ler, tekrar tekrar şarj edilebilir bataryası sayesinde otogaz veya akaryakıt kullanmadan benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunuyor. Elektrikli araçlar benzinli araçların aksine elektrik motoru sayesinde çalıştığı için aynı zamanda minimum düzeyde gürültü kirliliğine neden oluyor.

Dünyanın her yerinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar yakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Neyse ki elektrikli araçlar sayesinde yakıta harcanan paradan tasarruf edilebiliyor. Ayrıca geleneksel araçlara düzenli aralıklarla bakım yapmak gerekiyor. Elektrikli araçlarda ise çok daha az parça olduğu için bakım işlemlerine daha az gereksinim duyuluyor. Üstelik egzoz sistemi kontrolü de bu araçlarda bulunmuyor. Dolayısıyla elektrikli araçlar, bakım kalemlerinde de büyük bir tasarruf sağlıyor.

2.2. Elektrikli Araç Üretiminin Çevreye Etkileri

Elektrikli araçların çevreye etkileri arasında pek çok olumlu gelişme sayılabilir. Karbon salınım oranının ciddi ölçüde düşmesi ile hava kirliliği ve gürültü kirliliğinin azalması bunların başında yer alıyor. Ancak elektrikli araçların bireysel kullanımı tek başına yeterli olmuyor. Özellikle toplu taşıma araçlarının elektrikli otomobiller ile değiştirilmesi çevreye önemli katkılar sağlıyor.

Günümüzde üretilen elektrikli araç pilleri, önceki yıllara kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip oluyor. Üstelik bu oranın her geçen sene düşmesi ve daha da temiz bir hale gelmesi bekleniyor. EV’lerin şu an için geleneksel araçlara kıyasla doğa dostu olduğu aşikar. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde sürdürülebilir enerjilerin EV’lerdeki kullanımı artırılarak, çevre için çok daha dost canlısı bir otomobil yaratmak da mümkün olacak.

2.3. Elektrikli Araçlar için Yakıt (Elektrik) Üretiminin Çevreye Etkileri

Elektrikli araçların şarj edilebilmesi için ihtiyaç duyulan güç, genel olarak fosil yakıtlardan ve yenilenebilir enerji santrallerinin karışımından elde ediliyor. Bu durum elektrikli araçların avantajları arasında gösterilemese de, EV’ler geleneksel otomobillere kıyasla hâlâ daha çevreci tarafta yer alıyor.

Güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik üreten ülkelerde kullanılan elektrikli araçlar, buna bağlı olarak yakıt üretiminde çevreye herhangi bir zarar vermiyor. Ancak elektrik üretiminde kömür gibi fosil yakıtları kullanmaya devam eden ülkelerde EV'ler de tam olarak çevre dostu kabul edilemiyor.

3. Hibrit Araçlar da Çevre için Sürdürülebilir mi?

Hibrit elektrikli araçlarda hem elektrik motoru hem de geleneksel araçlarda olduğu gibi içten yanmalı motor bulunuyor. Bu motorlar dönüşümlü çalışabildiği gibi aynı anda da çalışabiliyor. Hibrit araçlarda motorun devreye gireceği zaman otomatik olarak belirlendiği için daha verimli bir kullanım sağlanıyor. Böylelikle araçların yakıt tüketiminin maksimuma çıktığı ilk çalıştırma ve hızlanma anlarında elektrikli motor otomatik olarak devreye girerek fosil yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı oluyor.

Hibrit elektrikli araçların da geleneksel otomobillere kıyasla çevre için sürdürülebilir bir alternatif olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tamamen elektrikli otomobiller kadar çevre dostu bir mekanizma barındırmasalar da, hibrit araçlar da elbette geleneksel araçlara göre doğa dostu bir alternatif sunuyor.

Hedef Filo, elektrikli araç kiralama seçenekleri ile şirketler için sürdürülebilir ulaşım politikalarını hayata geçirmeye olanak tanıyor. Yoksa siz filo kiralama teklif formunuzu hala doldurmadınız mı?