Elektrikli Aracınızın Menzilini ve Yolculuk Süresini Nasıl Artırabilirsiniz?

Elektrikli araçlara geçiş yapmayı düşünüyor fakat menzil konusunda kararsızlık mı yaşıyorsunuz? Özellikle şehir içinde her gün uzun yollar kat etmeniz gerekiyorsa ya da sık sık şehirler arası seyahatlere çıkıyorsanız bu konuda endişelenmeniz normal. Neyse ki elektrikli arabalarda menzil nasıl artırılır sorusunun bir değil, birden fazla yanıtı var!

Elektrikli Aracınızın Menzilini ve Yolculuk Süresini Nasıl Artırabilirsiniz?

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) menzili pek çok potansiyel EV alıcısını ikilemde bırakıyor. Buna karşılık çoğu elektrikli araç kullanıcısına göre EV’lerin menzili gayet yeterli geliyor. Peki, aynı fikirde olmayanlar için elektrikli arabaların menzilini artırmak mümkün mü? Çoktan anlamış olduğunuz üzere, bu sorunun yanıtı evet! Bunu başarmak için ise öncelikli olarak elektrikli araç bataryası ve kullanım şeklini anlamak gerekiyor. Çünkü elektrikli araçların menzili şarj seviyeleriyle doğrudan ilişkili oluyor. Öyleyse elektrikli araçların menzilini artırmayı sağlayacak öneriler neler, hemen inceleme vakti!

1. Sürüş Tarzınıza Dikkat Edin

Elektrikli araçlar için menzili etkileyen en önemli faktörlerin başında sürüş stili geliyor. Menzilin korunması, hatta normalden daha fazla kilometreye (km) ulaşılabilmesi için ideal bir sürüş tarzı benimsemek gerekiyor. Bunun için ise ani hareketlerden kaçınmak ve genel araç kullanım kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Örneğin; elektrikli aracınızı kullanırken sürekli olarak ani şekilde hız ya da fren yaparsanız doğal olarak menzilin kısalmasına sebebiyet verebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için daima ideal bir hız dengesinde olmalı, dikkatli ve yumuşak bir sürüş gerçekleştirmelisiniz.

Elektrikli aracınızı ECO moduna alarak hızlanma ve frenlemeyi enerji açısından en ideal şekilde optimize edebilirsiniz. Hem elektrikli aracınızla gideceğiniz mesafeyi uzatmak hem de olası tehlikelerden korunmak için bu başlığa ekstra özen göstermenizde fayda bulunuyor.

2. En Doğru Lastiği Seçin

Pek bilinmese de elektrikli araçlarda lastik seçimi ve durumu da menzil üzerinde son derece etkili oluyor. Elektrikli motorun menzilini artırmak için yuvarlama direnci az olan lastikleri seçmek gerekiyor. Bu sayede lastiğin tükettiği enerji miktarı azalıp menzil mesafesi uzayabiliyor. Diğer yandan doğru basınçta şişirilmemiş lastikler de daha fazla direnç oluşturduğu için elektrikli araçlarda şarj kapasitesini, yani bataryanın durumunu negatif yönde etkiliyor.

Lastikler doğru basınçta şişirilmediğinde batarya ideal gücü korumak için daha fazla çalışmak durumunda kalıyor. Bu durumda da menzil ve yolculuk süresi doğal olarak kısalıyor. Elektrikli araçlar için tasarlanan bazı lastik modelleri, batarya dolumu başına belirli bir km daha fazla menzil sağlıyor. Bu durumda menzili küçük bir hamleyle çaba harcamadan artırmak ve elektrikli aracı en verimli şekilde kullanmak mümkün oluyor.

3. Fazla Yüklerden Kurtulun

Araçtaki ağırlık oranı harcanan enerji miktarını doğrudan artırıyor. Bu sebeple elektrikli arabaların menzilini artırmak için araçtaki fazla ve gereksiz yüklerden kurtulmak gerekiyor. Buna yan koltuğunuza, arka koltuğunuza ve bagajınıza koyduğunuz eşyaları dahil edebilirsiniz. Zamandan tasarruf etmek ya da aracınızla istediğiniz yere daha rahat ulaşmak için yanınızda bulundurduğunuz gereksiz eşyaları araçtan almalı ve bunları sadece gerçekten ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda kullanmalısınız. Aksi halde harcanan enerji artacağı için elektrikli aracınızın batarya gücünün hızla azalmasına ve dolayısıyla menzilin kısalmasına sebep olabilirsiniz.

Aynı zamanda bisiklet rafı ve bagaj taşıma aparatı gibi büyük araç aksesuarlarını da kullanmadığınız vakitlerde çıkarmanızda fayda var. Bu aksesuarları çıkardığınızda araçtaki yükü ve dolayısıyla sürtünmeyi azaltabilir, böylece batarya gücünü koruyarak menzilinizi artırabilirsiniz.

4. Batarya Sıcaklığını Dengeleyin

Elektrikli araçlarda bataryanın sıcaklığı da menzil mesafesi üzerinde son derece etkili. Nasıl mı? Hemen açıklayalım. Örneğin; bir elektrikli araç aküsü çoğunlukla 20 ila 40 santigrat derece (°C) civarında ideal bir çalışma sıcaklığına sahip oluyor. Fakat kış aylarında bunu sağlamak tahmin edilebileceği üzere bir hayli zor oluyor. Sıcaklığın bu ortalama derecelerden düşük olması hem şarj hızını hem de menzili etkiliyor. Çünkü sıcaklık düştükçe bataryadaki elektrokimyasal süreçler yavaşlıyor. Bu durumda batarya hızlı bir şekilde şarj alamıyor ve aynı şekilde, çalışma esnasında da elektrik enerjisini hareketli aksamlara yeterli hızda iletemiyor.

Diğer yandan açık havaya ya da soğuk garajlara park edilen EV’lerde de akü sıcaklığı çevredeki sıcaklıkla aynı oluyor. Bu durumda elektrikli araçların bataryayı yeniden ısıtmak için büyük bir enerji kullanması gerekiyor. Dolayısıyla bu durumlar menzil mesafesini etkiliyor. Batarya sıcaklığının dengelenmesi için batarya yönetim sistemlerinden faydalanılabiliyor. Bataryayı önceden ısıtmak ve arabayı mümkünse ideal sıcaklıktaki bir ortama park etmek gibi öneriler de batarya sıcaklığının dengelenmesini sağlıyor.

5. Gereksiz Özellikleri Kapatın

Tıpkı araca ağırlık yapan fazla yükler gibi aracın donanımında bulunan gereksiz özellikleri kapatmak da EV’lerde menzili artırmaya yardımcı olabilir. İhtiyaç olmayan zamanlarda klima ve ısıtmayı kısabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Böylece elektrikli arabanızın menzilini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Elektrikli araçların avantajları içerisinde bir husus da işte bu özellikleri yöneterek menzili kolayca artırabilmek! Bu konuda maksimum fayda elde etmek isterseniz batarya performansı üzerinde küçük bir etkiye sahip olan radyo, araç içi ışıklar ve ön cam silecekleri gibi eşyaları da kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Tabii herhangi bir risk faktörünün ortaya çıkmasına neden olmadan!

6. Kötü Yol Durumlardan Kaçının

Araç özellikleri ve kullanımı dışında yol durumu da elektrikli arabaların menzilini bir hayli etkiliyor. Örneğin; sürekli rampa çıkılan bir rotada aracın menzilinin hızla düşmesi kaçınılmaz oluyor. Bu durumda mümkünse farklı uygun rotaları bulmak gerekiyor. Bu mümkün değilse riskli yol şartlarında aracı yavaş kullanmak, rampa çıkarken sabit düşük hız tercih etmek ve rampa inerken süzülme modu kullanmak menzil mesafesini artırabiliyor. Neyse ki düz, eğimsiz ve rahat yolları tercih ederek elektrikli aracınızın menzil mesafesini ve yolculuk sürenizi artırabilirsiniz.

Diğer yandan şehir içi ya da şehirler arası seyahatler için yola çıkmadan önce hangi noktalarda yakıt ikmali yapabileceğinize de göz atmalısınız. Artık Türkiye’nin her şehrinde birçok farklı noktada şarj istasyonları bulunuyor. Rotanızı planlarken şarj istasyonlarının konumunu da göz önünde bulundurarak menzil mesafenizi artırabilirsiniz. Bunun için yola çıkmadan önce Hedef Filo’nun hazırladığı Türkiye şarj haritası linkine göz atmayı unutmayın!

7. Hava Şartlarına Dikkat Edin

Hava şartları batarya verimliliğini ve dolayısıyla menzili etkileyen çevresel faktörler arasında yer alıyor. Sıcaklığın 10 derecenin altında ya da 30 derecenin üstünde olması bataryanın tam kapasite çalışmasını engelleyebiliyor. Aynı zamanda rüzgar faktörü de yoğun sürtünme sebebiyle şarjın daha çabuk azalmasına yol açabiliyor.
Hava durumunun araç şarjına etkisi konusunda olumsuz bir deneyim yaşamamak için uzun şehir içi rotalarına ya da şehirler arası seyahatlere uygun koşullarda yola çıkmak gerekiyor. İdeal hava koşullarında, özellikle yukarıdaki önerilere dikkat ederek elektrikli aracın menzilini olabildiğince uzun tutmak mümkün oluyor.

8. Düzenli Bakım Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Elektrik araçların motorunda ya da farklı bir parçasında meydana gelen sorunlar, bataryanın hızlı bir şekilde boşalmasına neden olabiliyor. Bu durumda elbette kaçınılmaz olarak menzil de kısalıyor. Öyle ki elektrikli araçların bakımının aksatılması, yukarıdaki tüm öneriler uygulansa da menzil konusunda ekstra verim alınamamasına sebep olabiliyor. Bunun için elektrikli arabaların rutin kontrollerini aksatmadan, belirli aralıklarla mutlaka yaptırmak gerekiyor. Aynı zamanda mevsimlik bakım ve lastik bakımının yapılması da EV’lerde menzil mesafesini ve yolculuk süresini artırma noktasında büyük önem taşıyor.

Eğer siz de şirketinize elektrikli araç filosu kiralamak istiyorsanız, menzil konusunda endişelenmenize artık gerek yok! Çünkü EV’ler, her konuda olduğu gibi bu konuda da kullanıcılarına akılcı çözümler sunuyor. Kurumsal kimliğinizi elektrikli araçlarla daha da güçlendirmek isterseniz, hemen Hedef Filo’nun uzun dönem kiralama teklif formu üzerinden uzman portföy yöneticileriyle iletişime geçebilirsiniz!