Elektrikli Araç Yangınlarına Müdahale Nasıl Yapılır?

Sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşımı mümkün kılan elektrikli araçlar her geçen gün daha popüler hale geliyor. Bu yenilikçi teknoloji hakkında bilgi sahibi olmayan potansiyel kullanıcılar da doğal olarak her bir detayı merak ediyor. En çok merak edilen konulardan biri de elektrikli araçlarda yangınlara nasıl müdahale edilmesi gerektiği. Şimdi gelin, bu konunun derinliklerine birlikte inelim!

Elektrikli Araç Yangınlarına Müdahale Nasıl Yapılır?

Geleceğin ulaşım modeli olmaya kararlı görünen elektrikli araçların dünya ve insanlık için sağladığı onlarca fayda hepimizin malumu. Tabii bunların yanı sıra her teknoloji gibi elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) da belli başlı riskler barındırıyor. Özellikle elektrikli araçların çalışmasını sağlayan batarya, çeşitli nedenlerle yangın çıkmasına sebep olabiliyor. Yüksek enerji yoğunluğuna ve düşük bakım gereksinimlerine sahip olan lityum piller yangın riskinde artış görülmesine sebep olabiliyor. Fakat teknoloji her konuda olduğu gibi elektrik araç yangınları konusunda da etkili çözümler sunuyor.

Elektrikli araçlar hakkında sık merak edilen yangın riski nedenleri ve yeni geliştirilen yangın söndürme teknolojilerine ait tüm detaylar, sayfanın devamında öğrenilmeyi bekliyor!

1. Elektrikli Araç Yangınlarına Nasıl Müdahale Edilir?

Elektrikli araç yangınlarını, özellikle de lityum bataryanın delinmesi gibi nedenlere bağlı olarak gelişen yangınları söndürmek güç olabiliyor. Elektrikli araçlarda şarj ve performans noktasında ciddi avantajlar sunan lityum bataryalarda kullanılan yanıcı malzemeler, her ne kadar güvenli yollarla işlense de şiddetli yangın riski taşıyor. Araçta yüksek voltajlı akü kullanılmadığı durumlarda yangın, standart bir araç yangını prosedürü ile kontrol altına alınabiliyor. Fakat yüksek voltajlı akülerde 6 ila 8 saate varan sürelerde itfaiye müdahalesi gerekebiliyor.

Bu nedenlere bağlı olarak araç ve sürücü güvenliğini sağlamak adına yeni teknolojiler geliştirilmesi yoluna gidiliyor. Rosenbauer adlı firma tarafından geliştirilen itfaiye ekipman parçası bu çözümler arasında önemli bir yer tutuyor. Söndürme ünitesi bulunan araçlara özel olarak üretilen bu yangın söndürücü, elektrikli araçların altına yerleştiriliyor. Olası bir yangın durumunda ise itfaiyeciler akü hücrelerini tonlarca suyla doldurabiliyor. Üstelik bu işlemi 25 fit uzaklıktan gerçekleştirebiliyor.

2. Elektrikli Araçlarda Neden Yangın Çıkar?

Elektrikli araçlarda meydana gelen yangınların şiddeti benzer özellikte olmakla birlikte nedenleri farklılık gösterebiliyor. En sık görülen ve dikkate alınması gereken riskler ise şu şekilde sıralanıyor:

2.1. Hatalı İmalat

Hemen her teknolojide ve üründe olduğu gibi elektrikli araçlarda da düşük nitelikli malzeme ve aksesuar kullanımı ya da imalat hatası riski bulunuyor. Ayrıca tüm testleri sorunsuz şekilde atlatan araçlarda dahi yangın riski meydana gelebiliyor. Örneğin; çarpışma testlerini başarılı şekilde geçen bazı elektrikli araçların pilleri günler sonlar alev alabiliyor.

2.2. Kötü Sürüş ve Araç Bakımının İhmal Edilmesi

Aşırı hız, tekrarlayan ani frenler, ihmal edilen rutin bakımlar ve dahası… Sürücülerin güvenli bir kullanım için elektrikli araç bakımı hakkında tüm gereklilikleri yerine getirmesi büyük önem taşıyor. Elektrikli araçlarda bakım ihtiyacı ve arıza riski geleneksel araçlara göre daha az olsa da, EV’lerde de rutin bakımları atlamamak gerekiyor.

2.3. Lityum Pillerde Gelişen Sorunlar

Elektrikli araçların avantajları ve dezavantajları listesi yapıldığında lityum piller her ikisinde de yer alabilir. Yüksek enerji ve buna bağlı olarak da yüksek performans sunan lityum iyon pillerin içerisinde yer alan yanıcı malzemeler risk doğurabiliyor. Elektrikli araçların pillerinin ısınması ve sızan yakıtla birleşmesi yangın çıkmasına neden olabiliyor. Bu noktada sıcak iklimlerde yaşayan elektrikli araç kullanıcılarının daha titiz davranması gerekiyor.

3. Elektrikli Araçlarda Yangın Çıkmaması için Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. İlk olarak araç seçimi noktasında titiz davranmak gerekiyor. Doğru araca ulaşmak isteyen kullanıcıların elektrikli araçlar hakkında tüm ayrıntıları dikkate alması büyük önem taşıyor.
  2. Elektrikli araç bataryasının tam şarj edilmemesi, şarj dolum işleminin yüzde 80 civarında bırakılması öneriliyor. Aynı şekilde aracın yüzde 20 seviyesinin altına düşmeden şarj edilmesi tavsiye ediliyor.
  3. Yaz aylarında, özellikle sıcak iklimlerde araçların gece saatlerinde, yani sıcaklığın daha düşük olduğu zamanda şarj edilmesi önem arz ediyor.
  4. Elektrikli araçların aşırı ısınmasını önlemek için gölgelik bir alana park edilmesi de bir diğer etkili önlem olarak öne çıkıyor.
  5. Rutin araç bakımlarının aksatılmaması gerekiyor.
  6. Akü üzerinde baskı oluşturmamak adına art arda ani frenlerden ve aşırı hızdan kaçınılması büyük önem taşıyor.

Geleceğin ulaşım yöntemi olarak görülen EV teknolojisi her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Peki, siz de bu teknoloji ile bir an önce tanışmaya ne dersiniz? Hedef Filo’nun sunduğu elektrikli araç kiralama hizmeti sayesinde geleceğin teknolojisine hemen şimdi ulaşabilirsiniz. Daha doğrusu, o size ulaşabilir!