Elektrikli Araç Satış Rakamları ve Gelecek Öngörüleri

Dünyada elektrikli araç satış rakamları her geçen yıl büyük bir ivme kazanarak artmaya devam ediyor. Bu alandaki liderliği, nüfusu itibarıyla Çin ve çevreci ulaşım politikalarına ağırlık veren Avrupa üstleniyor. Peki, elektrikli otomobil satış rakamları bize bu yeni nesil araçların geleceği hakkında neler söylüyor olabilir?

Elektrikli Araç Satış Rakamları ve Gelecek Öngörüleri

2021 yılı sonu rakamları, söz konusu dönemde dünya genelinde 16,5 milyondan fazla elektrikli aracın (Electric Vehicle: EV) aktif olarak trafiğe çıkmış olduğunu ortaya koyuyor. Elektrikli araç pazarındaki artış trendinin son 10 yıllık dönem boyunca her sene olduğu gibi 2022’de de devam ettiği görülüyor. Ülke bazında değerlendirildiğinde ise Çin ve Avrupa, elektrikli araç satışlarında yine öncülük yapmayı sürdürüyor.

1. Dünyada Elektrikli Araç Satış Rakamları

Elektrikli otomobil satış rakamları, yarı iletken çip kıtlığı da dahil olmak üzere Covid-19 pandemisi ve tedarik zinciri zorluklarına rağmen yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Geriye dönüp bakıldığında, 2012'de dünya çapında yaklaşık 120 bin elektrikli otomobil satılırken, bu adede 2021 yılı sonu itibarıyla yalnızca bir haftada ulaşıldı.
Bataryalı elektrikli araç (BEV) ve plug-in hibrit elektrikli araç (PHEV'ler) satışları, mevcut şartlar nedeniyle daralan otomobil pazarına rağmen 2020'de halihazırda artmıştı. Bahsi geçen elektrikli araç türlerinin satışları, 2021'de ise bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkarak 6,6 milyona ulaştı. Böylece yollardaki toplam elektrikli otomobil sayısı 16,5 milyonun üzerine çıktı. Önceki yıllarda olduğu gibi, toplam adet içerisinde yaklaşık yüzde 70 olmak üzere artışın çoğunu BEV’ler oluşturdu.

2. Ülkelere Göre Elektrikli Otomobil Satış Rakamları

Rakamlara göre, 2016 ve 2021’i kapsayan son altı yılda elektrikli araçlar en çok Çin, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde satıldı. 2021 yılında 3,3 milyon elektrikli araç satışı ile Çin, tek başına 2020’deki dünya geneli satıştan daha yüksek bir rakama ulaştı. Ülke, 2021'de ulaştığı 7,8 milyon adet ile dünyanın en büyük elektrikli otomobil filosuna sahip olmaya devam etti. Ulaşılan bu rakam, Covid-19 pandemisinden önceki 2019 stokunun iki katına tekabül ediyor.

2.1. Çin Elektrikli Araç Satış Rakamları

Çin'de 2021 yılı içerisinde 2,7 milyondan fazla BEV satıldı. Bu rakam, ülkedeki yeni elektrikli otomobil satışlarının yüzde 82'sini oluşturdu. Çin’in elektrikli otomobil satış rakamları, 2020'de yerel otomobil satışları içerisinde sahip olduğu yüzde 5'lik payını 2021'de yüzde 16'ya çıkardı. Aralık ayı özelinde ise, elektrikli otomobil pazarının geleneksel otomobillere göre çok daha hızlı toparlanmasını doğrulayacak ölçüde, yüzde 20'lik aylık paya ulaştı.

2.2. Avrupa Geneli Elektrikli Araç Satış Rakamları

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki EV satışları, 2020'deki patlamanın ardından 2021'de yıllık bazda yüzde 65'ten fazla artarak 2,3 milyona yükseldi. 2021'deki toplam otomobil satışları, pandemi etkisinin henüz hissedilmediği 2019 yılına kıyasla yüzde 25 daha düşüktü. Fakat genel otomotiv pazarı henüz pandemiden tam olarak kurtulmamış olsa da EV pazarı güçlü kaldı.
2016-2021 döneminde yüzde 61'lik bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile Avrupa'daki EV satışları, yüzde 58 paya sahip olan Çin'den daha yüksek seviyeye ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri ise söz konusu altı yıllık zaman diliminde ortalama yüzde 32’lik bir paya sahip oldu. AB’de EV büyümesini destekleyen temel itici güç, 2020 ve 2021'de sıkılaşan CO2 emisyon standartları oldu. Büyük pazarlarda satın alma sübvansiyonlarının ve vergi avantajlarının genişletilmesi de satışların hızlanmasına katkıda bulundu.

Adet bazında lider yine Almanya oldu.

Elektrikli otomobiller 2021 yılında Avrupa'nın otomobil satışlarının yüzde 17'sini oluşturdu. Aylık satışlar, elektrikli otomobilin ilk kez yüzde 27'lik bir satış payına ulaştığı ve dizel araçları geçtiği son çeyrekte en yüksek seviyedeydi. Bununla birlikte, dağılım ülkeler arasında eşit seyretmedi.
Satılan elektrikli araçların sayısı bakımından en büyük pazar Almanya olmaya devam etti. Nitekim Almanya’daki EV satışları, yıl içerisinde satılan toplam yeni otomobillerin yüzde 25'ini oluşturdu. Bu rakam, kasım ve aralık aylarında ise üçte bire yükseldi. Öyle ki ülkenin, Avrupa'daki bazı en yüksek sübvansiyonları sunduğu biliniyor.

Norveç, oran bazında liderliği kaptırmadı.

Avrupa genelindeki EV satışlarında oran olarak sıralama şu şekilde gerçekleşti:

  1. Norveç: yüzde 86
  2. İzlanda: yüzde 72
  3. İsveç: yüzde 43
  4. Hollanda: yüzde 30
  5. Fransa: yüzde 19
  6. İtalya: yüzde 9
  7. İspanya: yüzde 8

Birleşik Krallık AB düzenlemelerini yansıtan ulusal yasayı uygulamaya koymasına rağmen, ülkedeki EV pazarı 2021'de ilk kez AB çapındaki düzenlemelere dahil edilmedi.

2.3. ABD Elektrikli Otomobil Satış Rakamları

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki elektrikli otomobil satışları, iki yıl üst üste yüzde 10'luk düşüşün ardından 2021'de tekrar arttı. Ülkede 2019 ve 2020'nin toplamından daha fazla olmak üzere yaklaşık 630 bin elektrikli otomobil satıldı. Böylece toplam elektrikli otomobil stoğu 2 milyonun üzerine çıktı. Yeni EV satışlarının yaklaşık yüzde 75'i, beş yıl önce toplam pay içerisinde yüzde 55’lik orana sahip olan BEV'lerdi. Bu durum, ülkedeki tam (yüzde 100) elektrikli araçların kabloyla şarj edilebilen (plug-in) hibrit araçlara göre daha yüksek bir paya sahip olmasını sağladı.
ABD’deki genel otomobil pazarı pandemi koşullarına rağmen diğer bölgelere kıyasla daha hızlı toparlandı. Buna rağmen elektrikli otomobiller, 2021’de genel araç satışındaki payını yine de ikiye katlayarak yüzde 4,5’a çıkardı. Satılan tüm birimlerin yarısından fazlası ise Tesla markasına ait oldu.

3. Dünya Genelinde En Çok Satan EV Türleri

2021'de, geleneksel spor arazi araçlarının (SUV) küresel satışları, emisyonları azaltma çabalarını geride bırakarak başka bir rekora imza attı. Diğer yandan, bu gelişme elektrikli araç pazarlarında da görüldü. 2021'de büyük pazarlarda en çok tercih edilen elektrikli otomobil modellerinin yaklaşık yüzde 50’sini SUV’lar oluşturdu. Elektrikli SUV’ların oranı böylece, toplam adet içerisinde yüzde 10’luk paya sahip olan küçük modellerin ve yüzde 23’lük paya sahip olan orta büyüklükteki modelleri geçti.

4. EV Satış Rakamlarında Sürüş Menzili Etkisi

2015-2019 döneminde, yeni BEV'lerin satış ağırlıklı ortalama aralığı, yıllık ortalama yüzde 12'lik bir büyüme oranıyla istikrarlı bir şekilde arttı. Ancak daha sonra 2019 ve 2020'de duraklama yaşanmaya başladı. Bunda menzil sorununun payı olabileceği düşünülüyor. Nitekim araştırmalar, EV’lerin tek şarjla gidebileceği menzilin 2021'de yalnızca yüzde 3,5 artışla, ortalama 350 kilometre olarak hesaplandığını gösteriyor.
Sürüş menzili tüketiciler için önemli bir husus olmaya devam ediyor. Otomobil üreticileri genellikle satışları artırmak için daha uzun menziller hedefliyor. Ancak artan sürüş menzili tipik olarak daha büyük piller, artan kaynak ihtiyaçları ve daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor. Öte yandan pazarda en uygun araç aralığına ulaşılması ve hızlı şarj istasyonlarının da yaygınlaşması nedeniyle, sürüş menzilinin uzun vadede de sabit kalacağı öngörülüyor.

5. Elektrikli Araç Trendleri: 2030 Yılı Hedefleri

Elektrikli araç üreten markalar, son yıllarda elektrifikasyonu yalnızca politika düzenlemelerine uymanın veya devlet teşviklerine yanıt vermenin bir yolu olarak değil; aynı zamanda pazar payı elde etmenin ve rekabet avantajını korumanın fırsatı olarak da görüyor. Otomobil üreticilerinin buna yönelik iş stratejileri doğrultusunda, ilerleyen dönemde giderek daha agresif fiyatlandırma ve daha geniş bir model yelpazesi geliştirilmesi beklenebilir. Hatta bazı pazarlardaki üreticilerin birleşik hedefleri, hükümet duyurularından bile daha iddialı.
2021'de birçok büyük otomobil üreticisi, yeni ürün hatları geliştirerek ve mevcut üretim kapasitesini dönüştürerek tamamen elektrikli bir geleceğe geçişi hızlandırma planlarını açıkladı. Bunlar arasında en çok öne çıkan bazı örnekler ise şunlar:

5.1. Dev Otomobil Üreticileri ve Elektrikli Araç Hedefleri

  1. Totoya: 30 BEV modelinin piyasaya sürüldüğünü açıkladı ve 2030 yılına kadar yıllık 3,5 milyon elektrikli otomobil satışına ulaşma hedefini duyurdu.
  2. Lexus: 2035'te küresel olarak yüzde 100 BEV satışlarına ulaşmayı hedefliyor.
  3. Volkswagen: 2030 yılına kadar Avrupa'daki BEV satışlarının yüzde 70'ini, Çin ve ABD’deki satışların da yüzde 50'sini geçmeyi hedeflediğini belirtti. 2040 yılına kadar ise ürün gamının neredeyse yüzde 100'ünün sıfır emisyonlu araçlar olması gerektiğini açıkladı.
  4. Ford: F-150 elektrikli modelinin başarısını temel alarak 2026 yılına kadar satışlarının üçte birinin ve 2030 yılına kadar yüzde 50'sinin tamamen elektrikli olmasını ve 2030 yılına kadar Avrupa'da tamamen elektriğe geçmesini bekliyor.
  5. Volvo: 2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir otomobil şirketi olmayı taahhüt etti.
  6. Geely: 2025 yılına kadar elektrikli otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 30'unu hedefliyor.
  7. BMW: Satılan araçlarının yüzde 50'sinin 2030 veya daha öncesinde tamamen elektrikli olmasını hedefliyor.
  8. Mercedes: 2025'ten itibaren piyasaya yeni çıkan tüm araçların tamamen elektrikli olacağını duyurdu.
  9. General Motors: 2025 yılına kadar 30 EV modeli ve Kuzey Amerika'da 1 milyon adet kurulu BEV üretim kapasitesi, 2040'ta ise karbon nötrlüğü hedefliyor.
  10. Stellantis: 2030 yılına kadar Avrupa'daki satışlarının yüzde 100'ünün ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki satışlarının yüzde 50'sinin BEV olmasını hedefliyor.
  11. Hyundai: Yüzde 7'lik bir küresel pazar payı elde etmek ve 2035'te Avrupa'da ICE araçlarının satışını sona erdirmek için 2030 yılına kadar yıllık 1,9 milyon BEV satışını hedefliyor.
  12. Kia: 2030 yılında BEV satışlarını 1,2 milyona çıkarmayı hedefliyor.

 
Hedef Filo olarak otomobil dünyasındaki trendleri güncel olarak takip ediyor ve hızla değişen bu dünyanın önemli bir aktörü olma yolunda biz de sağlam adımlarla ilerliyoruz! Bu yolda bizimle birlikte ilerlemeye ne dersiniz?

Kaynak: Global EV Outlook 2022