Elektrikli Araç Şarj Etme Süresi Ne Kadardır?

Güç ikmalini içten yanmalı motora sahip araçlara göre farklı bir şekilde sağlayan elektrikli araçlar, haliyle kullanımına dair de epey fazla merak uyandırıyor. Bunlar arasında en çok merak edilenlerden biri de elektrikli araçların şarj dolum süresi…

Elektrikli Araç Şarj Etme Süresi Ne Kadardır?

İnsanlığın ilerleyebilmek adına geçmişten bu yana yaptığı seçimler, günümüzde var olan çevresel sorunların en temel kaynağını oluşturuyor. Kimilerinin bildiği, kimilerinin ise henüz pek farkında olmadığı bu durumlardan biri de otomobillerden salınan karbon miktarı. Fakat sevindirici bir haber var ki, elektrikli araç kullanımının gitgide yaygınlaşması sayesinde artık bu durumu tersine çevirmek imkan dahilinde!

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV), karbon emisyonunu büyük oranda azaltması sebebiyle çevreye duyarlı bir araç tercihi oluyor. Geleneksel araçlardaki fosil yakıtın aksine batarya ile çalışan EV’ler, yakıt deposu ve egzoz borusu gibi karbon salınımına yol açan bileşenler barındırmıyor. Aynı bu zamanda bu araçlar, daha az yakıt maliyeti ve bakım masrafı oluşturması sebebiyle de sıkça tercih ediliyor. Peki, elektrikli araçlar ne kadar sürede şarj oluyor? Birlikte bakalım!

1. Elektrikli Araçların Şarj Süresini Etkileyebilecek Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araçlarda şarj süresi, araçların nerede ve hangi tip istasyonda şarj edildiğine göre değişkenlik gösteriyor. Elektrikli araçlar özel veya halka açık şarj istasyonlarında şarj edilebileceği gibi evlerde de şarj edilebiliyor. Bu işlem kompakt bir ev tipi şarj ünitesi ve şarj kablosu ile sağlanıyor. Fakat evlere dağıtılan şebeke akımının herhangi bir şarj istasyonuna göre daha düşük olması, evdeki şarj süresini bir hayli uzatıyor.

Şarj istasyonlarında kullanılan istasyon tipleri (akım türleri) de süre noktasında önemli bir belirleyici oluyor. Bu istasyonlar alternatif akım (Alternating Current – AC) ve doğru akım (Direct Current: DC) olmak üzere iki farklı akım ile çalışıyor. DC’de akım doğrudan araç bataryasına ulaşırken, AC istasyonlarında alternatif akım araçtaki dönüştürücüler sayesinde doğru akıma çevriliyor. Bu noktada akımların gücü ve araçtaki dönüştürücü hızı, elektrikli araba şarj süresini bir hayli etkiliyor.

2. Elektrikli Araç Şarj Etme Süresi Ne Kadardır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi elektrikli araba şarj dolum süresi, şarjların nerede yapıldığı, nasıl bir şarj ünitesinin kullanıldığı ve hangi tip istasyonun tercih edildiğine bağlı olarak değişiyor. Peki; evde, halka açık şarj istasyonlarında ve hızlı şarj istasyonlarında elektrikli araba dolum süresi ne kadar?

2.1. Hızlı Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi

Elektrikli araba şarj süreleri, şarj istasyonlarında kullanılan akım tipine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj istasyonu olarak bilinen istasyonlarda doğru akım kullanılıyor. DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor. DC’de akımın AC’ye göre hem daha güçlü olması hem de bataryaya doğrudan ulaşması sebebiyle şarj dolumu hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

2.2. Halka Açık Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi

Halka açık şarj istasyonlarında genellikle AC tip akım sağlanıyor. Fakat bahsettiğimiz gibi, alternatif akımın batarya dolumunu sağlayabilmesi için araçtaki güç dönüştürücüleri ile önce doğru akıma (DC) çevrilmesi gerekiyor. AC şarj istasyonlarındaki elektrikli otomobil şarj süresi ise araçtaki dönüştürücünün gücüne bağlı olarak değişim gösteriyor. Buna karşılık AC şarj ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek için aşağı yukarı 4 saat gerektiğini söylemek mümkün.

2.3. Evde Şarj Dolum Süresi

Elektrikli araçları evde şarj etmenin, şebeke akımının istasyonlara göre daha düşük olması sebebiyle oldukça uzun sürdüğünden bahsetmiştik. Bu doğrultuda da elektrikli arabayı evde şarj etmek için 12 ila 24 saat arasında bir süreye ihtiyaç duyuluyor.

Ayrıca söylemeden geçmeyelim, elektrikli araçlarda aşırı yükleme riski nedeniyle şarjı yüzde 100 doldurulmanın çok fazla tercih edilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra EV’nin şarjı yüzde 20’lere düştüğünde de geç kalmadan şarj etmek ideal bir tercih olabiliyor. Aksi halde araç bataryasında bazı yıpranmalar meydana gelebiliyor.

Elektrikli araç şarj istasyonları İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok şehirde bulunuyor. Elektrikli araç şarj istasyonlarının başka hangi şehirlerde olduğunu öğrenmek için sizlere özel hazırladığımız Türkiye şarj haritasına göz atabilirsiniz!