Elektrikli Araç Kiralama ve Filo Kiralamanın Geleceği

Elektrikli araçların çevre dostu ulaşım ve daha ucuz enerji maliyeti gibi avantajları, bireysel kullanıcıların yanı sıra ticari işletmelerin ve filo kiralama şirketlerinin de odağında!

Elektrikli Araç Kiralama ve Filo Kiralamanın Geleceği

Teknoloji ilerledikçe ve nüfus arttıkça, dünyadaki her şey çok hızlı bir şekilde yön değiştirmeye başladı. Bunun nihai sonucu ise herkesçe malum. Ağaçlar ve yeşil alanlar, yerlerini günden güne yeni konutlara ve tesislere bırakırken; mavi gökyüzü ise giderek daha fazla griye döndü. Söz konusu ilerleyiş, uzun yıllardır insan odaklı oluşumların ve çevreci grupların canını fazlasıyla sıkıyordu. Bu endişe verici doğal kaynak tüketimi ve hız çılgınlığına karşı en büyük hamlelerden biri, yine teknoloji cephesinden geldi: Yeni nesil elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV)!

Güç kaynağı olarak fosil yakıt yerine elektrik enerjisi kullanan bu araçlar, ulaşımda karbon salınımını yüzde 100’e kadar azaltabilmek adına en etkili çözümü sunuyor. Üstelik bu araçlar; her yeni modelde daha uzun menzil, daha yüksek hız ve daha kısa şarj süreleriyle dikkat çekiyor.

1. Elektrikli Araç Kullanımı Artışta!

Pandemi koşullarının da hâkim olduğu son iki yıla baktığımızda; dünyadaki değişen tüketim alışkanlıklarının, geleceğin dünyasına atılan ilk adımlar olduğunu söylemek mümkün. Nitekim bu, en çok da ulaşıma yansımış durumda. Bir yandan araç sahipliği yerine araç paylaşımı (car sharing) veya kiralama seçenekleri daha fazla ilgi görürken; öte yandan satın alım tercihlerinde de büyük bir değişim başladı.

Örneğin; 2020’de araç satışları dünya çapında yüzde 6 azalmasına rağmen, EV satışları yüzde 41 artış gösterdi. 2021 için ise yıl henüz bitmediği için sadece mart ayına ilişkin detaylı bilgi sahibiyiz. Fakat tablonun umut verici olduğunu göstermeye bu da yetiyor. Zira araştırmalar; Mart 2021’de yüzde 100 elektrikli otomobil satışlarının, 2020’nin aynı ayına göre yüzde 145 arttığını gösteriyor.

2. Türkiye’nin Gönlü de EV’den Yana!

2021’de yapılan bir mobilite araştırması, Türkiye’deki 100 araç kullanıcısından 61’inin EV’ye geçiş yapmak istediğini ortaya koyuyor. Hatta 22 farklı ülkede yapılan anketlerde Türkiye, elektrikli araç alma niyetinde olan sürücü sayısı bakımından birinci sırada! Yüzde 61’lik dilimde yer alan Türk katılımcıların yüzde 44’ü, EV’lere karşı tutumunun özellikle de son üç yılda olumlu yönde değiştiğini söylüyor. Bunda, EV araç teknolojilerinin gelişmesiyle performans ve menzil kaygılarının azalması şüphesiz en büyük etken.

EV’lere artan ilginin nedenlerini öğrenmek için elektrikli araçlar hakkında merak edilenler yazımıza göz atabilirsiniz!

3. Araç Kiralama Sektörünün Yeni Gözdesi: Elektrikli Araç Kiralama

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir; dünyanın dev üretici firmaları, üretim süreçlerinde artık geri dönüşüme ağırlık vererek daha yeşil uygulamaları benimsiyor. Bu durum, şirketlerin operasyonel süreçlerinde de iyiden iyiye kendisini göstermeye başlıyor. Örneğin; bireysel tüketicilere ek olarak pek çok şirket, sosyal sorumluluk bilinci doğrultusunda şirket araçlarında da EV’ye geçişe büyük bir önem veriyor. Otomobil üreticileri ise bu doğrultuda EV üretimine yıldan yıla daha fazla ağırlık veriyor.

Hem bireysel ve kurumsal tüketiciler hem de otomobil üreticileri cephesinde değişen konjonktür, doğal olarak filo kiralama şirketlerinin de merceğine giriyor. Bu konudaki en büyük gelişmelerden biri de dünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden birinin, filosuna 100 bin adet Tesla araç eklemesi oldu. Bu dev adım, EV’lerin sadece popüler bir akım olmaktan çok hem bireyler hem de hizmet sağlayıcılar için büyük bir dönüşüm olduğu anlamına geliyor.

4. Filo Kiralamada Elektrikli Araçların Geleceği

Elektrikli araçların avantajlarından dolayı tıpkı bireysel tüketiciler gibi kurumsal firmalar da ulaşım tercihlerini değiştirme eğiliminde. Şirketler için filo hizmetleri kapsamında, elektrikli araba kiralamanın en çok da şu artıları ön plana çıkıyor:

  1. Elektrikli araçlarda şarj dolumunun yakıt ikmaline göre çok daha düşük masraflı olması
  2. Sıfır karbon salınımı
  3. Daha az bakım ve onarım ihtiyacı
  4. Yüksek performanslı ve konforlu sürüş
  5. Elektrikli araç kiralama fiyatlarının satın alıma kıyasla daha düşük ödeme imkânı sunması
  6. Kiralık elektrikli arabalarda batarya ve bakım giderlerinin filo hizmetleri kapsamında yer alması

Elektrikli araçlara dair en yeni gelişmelerden haberdar olmak için Hedef Filo EV’yi takipte kalın!