Elektrikli Araç Hızlı Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araçların şarj dolum süresini katbekat azaltan hızlı şarj istasyonlarının nasıl çalıştıklarını, hangi ücrete ne kadar sürede dolum sağladıklarını ve nerelerde bulunduklarını öğrenmeye ne dersiniz?

Elektrikli Araç Hızlı Şarj İstasyonu Nedir?

Süreçlere hız kazandırmak, bugün geliştirilen hemen her ürünün veya projenin başlıca amaçlarından biri. Bu amacın gerçekleştirilmesi aynı zamanda insanoğlunun ileriki hedeflerine ulaşabilmesi için de önemli bir ihtiyaç. Konu bir noktadan ötekine varmak, yani “ulaşım” ise hızın önemi daha da artıyor. Tabii bu durum sadece otomobil teknolojilerinin bizzat kendisi ile sınırlı değil. Otomobillerin yol katedebilmesi için gereken işlemlerin hızlandırılması da bu noktada ayrı bir öneme sahip.

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) ile daha yeni ilgilenmeye başladıysanız dahi bilirsiniz; şarj dolum sürelerinin saatler sürmesi, bu araçların en büyük dezavantajlarından biri olarak öne çıkıyordu. Neyse ki yüksek/süper hızlı şarj istasyonları bu süreleri hatırı sayılır ölçüde azaltmayı başardı. EV kullanıcıları, yüksek hızlı şarj istasyonları sayesinde araçlarının şarjlarını artık yarım saatten daha kısa sürede dahi saatlerce yol gidebilecek kadar doldurabiliyor.

1. Hızlı Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araç hızlı şarj istasyonu adlandırması, ev tipi prizlere kıyasla daha güçlü elektrik enerjisi kullanarak şarj dolumu sağlayan üniteleri tanımlıyor. Bu istasyon çeşitleri de kendi aralarında “hızlı” ve “süper/yüksek hızlı” olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hızlı şarj istasyonları “seviye 2 şarj” adı altında bir araya gelirken, süper hızlı şarj istasyonları da “seviye 3 şarj” olarak isimlendiriliyor. Ev tipi prizlerle yapılan dolum işlemleri ise “seviye 1 şarj” adını alıyor.

Elektrikli araçlarda şarj hakkında daha fazla bilgi edinin.

2. Hızlı Şarj İstasyonlarının Standart Şarj İstasyonlarından Farkı Nedir?

Elektrikli araba hızlı şarj istasyonlarından biri olan seviye 2 ünitelerin, ev tipi prizlere nazaran çok daha hızlı dolum sağladıkları bir gerçek. Fakat daha düşük hız ile dolum yapan bir istasyon çeşidi de bulunmadığından, seviye 2 şarjın aslında “standart” olduğunu belirtmeden geçmemek gerekiyor. Bu durumda standardın üstünde olan tek elektrikli araba hızlı şarj istasyonunun seviye 3 üniteler olduğu söylenebilir.
Elektrikli araç şarj istasyonları hakkında detaylı bilgi için tıklayın!

2.1. AC mi Hızlı DC mi?

Hızlı şarj istasyonları, seviyelerine göre alternatif akım (Alternating Current: AC) ve doğru akım (Direct Current: DC) olmak üzere iki farklı akım türü ile çalışıyor. Seviye 2 elektrikli araç hızlı şarj ünitesi AC ile dolum sağlarken, seviye 3’te DC kullanılıyor. DC’de akım, AC’ye göre çok daha yüksek kapasiteli ve güçlü olmasının yanı sıra aracın içindeki elektrik dönüştürücüyü pas geçerek doğrudan bataryaya ulaşıyor. Dolayısıyla DC hızlı şarj istasyonları, en hızlı dolumu sağlayan ünite çeşidini oluşturuyor.

  1. AC şarj ile yüzde 80* dolum: 3-4 saat
  2. DC Şarj ile yüzde 80 dolum: 30-40 dakika

*Elektrikli araç bataryalarında şarjın yüzde 0’dan 80’e çıkması için gereken süre ile yüzde 80’den 100’e çıkma süresi birbirine oldukça yakındır. Buna ek olarak şarjın yüzde 100 doldurulması, aşırı yükleme riski nedeniyle çok fazla tercih edilmemelidir.

3. Türkiye'de Bulunan Hızlı Şarj İstasyonları

Elektrikli araç şarj istasyonları Türkiye genelinde özellikle de son yıllarda önemli ölçüde artış gösterdi. 2021 yılı itibarıyla artık, 81 ilin tamamında birden fazla hızlı ve/veya süper hızlı araç şarj istasyonuna rastlamak mümkün. Bu şehirlerin başında ise elbette sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor.

Ülke genelindeki ücretsiz, kısıtlı erişimli ve özel şarj istasyonlarını görüntülemek için Türkiye Şarj Haritası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

4. Hızlı Şarj İstasyonu Fiyatları Nedir?

Halka açık/ücretsiz şarj istasyonları ile belirli otomobil üreticilerinin EV modellerine özel kullanım sunan ünitelerde herhangi bir ödeme yapılmıyor. Elektrikli araba hızlı şarj istasyonu fiyatları, sadece özel şirketlere ait olup kısıtlı erişime sahip üniteler için geçerli oluyor. Bu istasyonlarda şarj dolum ücretleri hem şirketlerin fiyat tarifelerine hem de abonelik durumuna göre değişiyor.

Şarj tutarları aboneler için dakika başına hesaplanırken, abone olmayanlar ise ünite üzerinden kredi kartı ile sabit tutarda bir ön ödeme yaparak şarj dolum hizmetlerinden faydalanabiliyor. Elektrikli araç şarj ücretleri ve tarife farklılıkları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için EV’lerde Yakıt Tüketimi ve Şarj Maliyeti adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.