Elektrikli Arabalarda Performans ve Sürüş Deneyimi

Hız ve sürüş deneyimi, elektrikli araçlara geçiş döneminde kullanıcıların zihinlerinde en çok soru işaretine neden olan başlıklardan biri. Eğer siz de elektrikli araçların performansıyla ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız, gelin kısa bir deneme sürüşü yapalım!

Elektrikli Arabalarda Performans ve Sürüş Deneyimi

Elektrikli araçların sahip oldukları gelişmiş teknolojik özellikler ve çevre duyarlı tasarımları bu modellere olan talebin her geçen gün artmasını sağlıyor. Ancak pek çok kişi elektrikli araçlarda fosil yakıt kullanılmamasını performansı etkileyen bir unsur olarak görerek ikilemde kalıyor. Gerçekte ise elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) sürüş deneyimi açısından geleneksel modellerin gerisinde kalmak bir yana, önüne bile geçebiliyor! Elektrikli araçlar hakkında bundan daha fazlasını merak ediyorsanız okumaya devam…

1. Elektrikli Araç Performansını Etkileyen Nedenler

Elektrikli araçlarda da klasik modellerde olduğu gibi performansı etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Bu faktörler farklı modellerde değişim gösterebiliyor. Aracında hız ve konforlu sürüş gibi özelliklerin bulunmasını isteyenlerin, seçim aşamasında dikkat etmesi gereken bazı önemli başlıklar bulunuyor. Bu başlıklar ise şöyle sıralanıyor.

1.1. Batarya Kapasitesi

Elektrikli araç batarya kapasitesi, performansı doğrudan etkileyen önemli bir faktör. Batarya kapasitesi, aracın ne kadar uzun mesafe kat edebileceğini ve ne kadar hızlı gidebileceğini beliriyor.
Daha yüksek kapasiteli bataryalar, daha uzun menzil ve daha iyi bir sürüş performansı sunuyor. Bunun nedeni ise daha yüksek kapasiteli bataryaların daha fazla enerji depolayabilmesi ve daha uzun süre bu enerjiyi koruyabilmesi olarak açıklanıyor. Ayrıca, batarya kapasitesi aracın hızlanma ve tork performansını da etkiliyor. Yüksek kapasiteli bataryalara sahip araçlar, daha yüksek tork sağlayarak hız konusunda da yüksek performans gösterebiliyor.

1.2. Motor Gücü

Elektrikli araçların performansı motor gücü ile fazlasıyla yakından ilişkili. Motor gücü, aracın hızlanma, tork ve maksimum hız gibi performans özelliklerini büyük oranda belirliyor. Daha yüksek motor gücüne sahip olan elektrikli araçlar, daha yüksek hız seviyelerine ulaşabiliyor. Ayrıca daha yüksek motor gücüne sahip olan elektrikli araçlar daha iyi tork üreterek çekiş ve sürüş dinamikleri açısından da daha güçlü bir deneyim sunabiliyor.

1.3. Aerodinamik Tasarım

Aerodinamik tasarım, aracın hava direncini azaltarak daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Bu da aracın menzilini artırmakla birlikte enerji tüketimini azaltıyor. Dolayısıyla aracın sürüş performansını da büyük ölçüde etkiliyor. Gelişmiş bir aerodinamik tasarım aracın yakıt tüketimini etkilediği için sürüş menzilini de olumlu etkileyebiliyor. Bu nedenle aerodinamik tasarım, aracın menzili ve performansı açısından önemli bir faktör olarak konumlanıyor.

1.4. Lastikler

Lastikler hem klasik araçlarda hem de elektrikli modellerde sürüş deneyimi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Ancak elektrikli araçlarda güç kaynağı olan bataryalar daha ağır oldukları için lastiklerin tasarımının bu ağırlıkla başa çıkabilecek özellikte olması çok daha önemli. Örneğin; lastiklerin yuvarlanma direnci, bataryaların daha hızlı tükenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle elektrikli araçlarda, performansı artıracak ve daha iyi bir sürüş deneyimi sunacak özel lastikler tercih ediliyor. 

1.5. Sürüş Modları

Elektrikli araçların sürüş performansını önemli ölçüde etkileyen bir diğer faktör ise sürüş modları oluyor. Farklı sürüş modları, aracın enerji tüketimini ve menzilini etkileyebiliyor. Örneğin; eco mod aracın enerji tüketimini azaltırken, performanstan da ödün vererek sürüş menzilini artırabiliyor. Sport mod ise, aracın performansını ve enerji tüketimini artırırken sürüş menzilini azaltabiliyor.
Elektrikli araç sürücüleri, sürüş koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun sürüş modunu seçerek hem performanstan ödün vermeden enerji tasarrufu sağlayabilir hem de sürüş menzilini artırabilir. Öte yandan Hedef Filo’nun Türkiye şarj haritası da elektrikli araç sürücülerine ülke çapında kullanabilecekleri şarj istasyonlarının yerlerini gösteriyor. Siz de bu haritadan yararlanarak rotanıza uygun sürüş modunu çok daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Böylelikle yüksek performans tutkunuzdan ödün vermeden keyifli bir yolculuk geçirebilirsiniz.

2. Elektrikli Araçlar Neden Daha Hızlı Kalkar?

Elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla kullanıcılarına pek çok avantaj sunuyor. Ancak elektrikli araçların avantajları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri, bu modellerin sahip olduğu kalkış hızı oluyor. Bu özellik elektrikli araçların performasıyla ilgili kafasında soru işareti bulunan kullanıcılar için şaşırtıcı olabiliyor. Elektrikli arabalar neden hızlı kalkar sorusunu basitçe açıklamak gerekirse, bu özellik aracın motorunun anında tork üretebilmesinden kaynaklanıyor. Anlık tork üretimi sayesinde elektrikli araçlar kalkış sırasında fosil yakıtlı modellere göre çok daha başarılı bir performans gösterebiliyor.

3. Elektrikli Araçlar Neden Daha Yavaştır?

Elektrikli araçların geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha yavaş olduğu düşüncesi klasik araç kullanıcıları arasında oldukça yaygın. Öyle ki elektrikli araçlar neden daha yavaştır gibi sorular sıklıkla gündeme geliyor. Ancak bu bilginin tam olarak doğru olmadığını söylememiz gerek! Elektrikli araçlar sürüş performansı açısından kıyaslandığında pek çok yönden geleneksel modellere göre çok daha üstün özelliklere sahip. Bu nedenle asıl sorulması gereken soru, elektrikli araçlar neden daha hızlı olmalı.
Anlık tork üretimiyle daha hızlı bir kalkış sağlayabilen elektrikli arabalar, kısa sürede yüksek hızlara çıkabiliyor. Ayrıca elektrikli araçlarda daha az hareketli parça bulunduğu için sürtünme kaynaklı enerji kaybı da geleneksel modellere kıyasla çok daha az. Tüm bu faktörler bir araya gelerek, elektrikli araçların geleneksel araçlardan daha hızlı olabilmesini sağlıyor. Ancak günümüzdeki batarya teknolojileri tüm EV’lerin yüksek hızlara çıkabilmesini şimdilik önlüyor. Yakın gelecekte daha gelişmiş batarya teknolojileriyle bunun da aşılması an meselesi!

4. Elektrikli Araçların Performansına Yönelik Çalışmalar Nelerdir?

Elektrikli arabalar çevreci profilleri sebebiyle pek çok kişi tarafından geleceğin ulaşım aracı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle elektrikli araçların performansını iyileştirmeye yönelik pek çok çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar özellikle aracın hızlanma, menzil ve şarj süresi gibi özelliklerine yoğunlaşıyor. Elektrikli araçlara yönelik yürütülen çalışmalar bunlarla kısıtlı da değil. Elektrikli araç şarj istasyonu sayılarını artırmaya ve bu şarj istasyonlarını çok daha hızlı hale getirmeye yönelik çalışmalar da mevcut.

Benzinli ve elektrikli araç farkı konusunu farklı bir yönden incelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Hadi, siz de elektrikli araca geçiş yapın, geleceğin dünyasına bugünden dahil olun!