Elektrikli Arabalar Güvenli mi?

Mekanik aksamlarındaki farklılıklar ve yanıcı yakıt kullanmamaları sayesinde elektrikli araçlar, geleneksel araçların maruz kaldığı güvenlik risklerinden daha az etkileniyor. Yalnızca kullanıcılar için değil, şirketler ve çevre içinde çok daha güvenli bir seçenek olan elektrikli araçlara gelin daha yakından bakalım!

Elektrikli Arabalar Güvenli mi?

Hayatımıza hızlı bir şekilde giriş yapmış olan elektrikli araçların güvenliği hem kullanıcıların hem de bu araçları satın almayı düşünenlerin zihinlerini meşgul ediyor. Günümüzün giderek artan çevresel sorunlarına yanıt vermek için tasarlanmış olan bu yenilikçi araçlar, geleneksel araçlara kıyasla daha güvenli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Eğer siz de elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) güvenli mi merak ediyorsanız, elektrikli araçlar hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar burada!

1. Elektrikli Arabalar Kaza Durumlarında Neden Daha Güvenli?

Trafikte tüm araçlar için kaza riski bulunuyor. Ancak kaza sonrasında aracın sürücü ve yolcular için yarattığı riskler, yapısal özelliklerine bağlı olarak değişiyor. Elektrikli araçlar kaza durumlarında fosil yakıtlar kullanan modellere göre güvenlik açısından çok daha makul bir seçenek olarak görülüyor. Elektrikli araçların geleneksel araçlara göre daha güvenli olmasını sağlayan özellikleri ise şunlar:

1.1. Düşük Ağırlık Merkezi:

Elektrikli araçların ağırlık merkezi batarya yerleştirilen şasi altında bulunuyor. Bu yapısal özellik aracın daha düşük bir ağırlık merkezi ile sürülebilmesi ve virajlarda daha dengeli bir performans sergilemesi anlamına geliyor. Ayrıca düşük ağırlık merkezi, kaza durumlarında aracın devrilme ihtimalini de azaltıyor ve daha iyi bir yol tutuşu sağlamasına olanak tanıyor.

1.2. Yüksek Mukavemetli Çelik Yapı:

Elektrikli araçlarda genellikle yüksek mukavemetli çelik yapılar tercih ediliyor. Bu yapılar, kaza durumlarında aracın daha az zarar görmesini sağlayarak sürücü ve yolcuların korunmasına olanak tanıyor.

1.3. Otomatik Frenleme Sistemleri:

Elektrikli araçlar genellikle otomatik frenleme sistemlerine sahip oluyor. Bu sistemler, aracın önünde bir engel algılandığında sürücü müdahalesi olmadan fren yaparak aracı otomatik olarak durduruyor. Böylelikle sürücü ihmaline bağlı olarak kaza gelişme ihtimali de bir hayli azalıyor.

1.4. Elektrik Motoru

Elektrikli araçlarda fosil yakıtla çalışan bir motor olmadığı için benzin sızıntısı da söz konusu olmuyor. Bu avantaj gerek kaza durumlarında gerekse de rutin kullanımlarda sürücülerde güven hissi yaratıyor.

2. Elektrikli Araçlar Neden Çevre için Daha Güvenli?

Elektrikli araçlar, çevre kirliliğini azaltarak, iklim değişikliği ile mücadeleye yardımcı olarak ve doğal kaynakları koruyarak çevreye karşı daha sorumlu bir yaklaşım sunuyor. Bu yönüyle çevre için de çok daha güvenli bir seçenek olan elektrikli araçların doğaya sağladığı katkılar ise şöyle:

2.1. Sıfır Emisyon

Elektrikli araçlar, hiçbir egzoz emisyonu yaymadığından çevre için çok daha güvenli. Fosil yakıtlı araçlar, atmosfere zararlı gazlar ve partiküller bırakırken, elektrikli araçlar sıfır emisyon üretiyor. Çevre güvenliği sizin için bir öncelikse bu araçları güvenle tercih edebilirsiniz.

2.2. Azami Kaynak Korunumu

Elektrikli araçlar, sınırlı olan doğal kaynakların korunmasına da yardımcı oluyor. Fosil yakıtlı araçların üretimi ve kullanımı doğal kaynakların tükenmesine ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olabilirken, elektrikli araçların üretimi ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanıyor. Elektrikli araçlar bu yönleriyle de çevreci kitlelerin kalbini kazanmayı başarıyor.

2.3. Düşük Gürültü Kirliliği

Elektrikli araçlar sessiz bir şekilde çalışıyor. Böylelikle minimum gürültü kirliliğine sebep oluyor. Elektrikli araçların bu özelliği insanlar için daha huzurlu bir çevre yaratırken, hayvanların ve doğal yaşamın da daha az rahatsız edilmesini sağlıyor.

2.4. Geri Dönüştürülebilirlik

Elektrikli araçlarda şarj işlemi için kullanılan bataryalar, fosil yakıtların aksine geri dönüştürülebiliyor. Böylelikle elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların kullanım ömrü sona erdiğinde çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesi sağlanabiliyor. Elektrikli araçlar bu yönleriyle de çevre için çok daha güvenli bir seçenek olmayı başarıyor.

3. Elektrikli Araçlar Şirketler için Neden Daha Güvenli?

Elektrikli araçlar sahip oldukları avantajlı özelliklerle şirketler ve işletmeler için de daha güvenli ve sürdürülebilir bir seçenek oluyor. Elektrikli araçların şirketlere sağladığı avantajlar ise şöyle:

3.1. Düşük Yakıt Maliyeti

Elektrikli araçlar, benzinli otomobillere göre daha düşük işletme maliyeti yaratıyor. Düşük enerji maliyetleri, bakım maliyetlerinde azalma ve vergi avantajları, şirketlerin nakliye bütçelerini önemli ölçüde azaltabiliyor. Bu özellikler elektrikli araçları şirketler için çok daha sürdürülebilir ve güvenli hale getiriyor.

3.2. Vergi İndirimleri

Birçok ülke, elektrikli araçların satın alınması ve kullanılması için vergi indirimleri sunuyor. Bu avantajlar da şirketlerin elektrikli araçlara yatırım yapmalarını mantıklı ve finansal açıdan güvenli hale getiriyor.

3.3. İşletme İmajı

Elektrikli araçlar, şirketlerin çevre dostu bir imaj oluşturmalarına da yardımcı oluyor. Bu imaj, şirketlerin toplumda daha olumlu bir görünüm kazanmasına, müşterilerinin ve çalışanlarının çevresel bilincini artırmasına ve pazarlama fırsatları yaratmasına olanak tanıyor.

3.4. Güvenli Kullanım

Elektrikli araçların gazsız ve motorlu olmaları nedeniyle daha az yangın riski taşıdığına yazımızın önceki kısımlarında da değinmiştik. Bu özellik yalnızca sürücü ve yolcular için değil, şirketler için de elektrikli araçları daha güvenli bir seçenek haline getiriryor. Şirketler seyahatlerinde ve çeşitli nakliye süreçlerine elektrikli araçları tercih ederek hem çalışanları hem de vermiş oldukları hizmet için çok daha güvenli bir süreç oluşturabiliyor.

3.5. Uzun Ömür

Elektrikli araçlar, geleneksel araçlara kıyasla daha az mekanik parça içeriyor. Ayrıca  elektrikli araba bakım gereksinimleri de geleneksel modellere kıyasla daha az oluyor. Bu özellikler araçların kullanım ömrünü uzatırken ve şirketlerin araçlarını daha uzun süre kullanmalarına da olanak tanıyor.

3.6. Enerji Bağımsızlığı

Elektrikli araçların şirketlere sağladığı en büyük faydalardan biri enerji bağımsızlığı. Geleneksel fosil yakıtlı araçlar, yakıt ikmali için sürekli bir petrol ve gaz kaynağına ihtiyaç duyuyor. Ancak elektrikli araçlar, şarj edilebilir bataryalar sayesinde enerji ihtiyaçlarını şirket bünyesinde de karşılayabiliyor. Bununla birlikte kimi şirketler, elektrikli araçları şarj etmek için ülke genelinde istasyon bulmanın zor olduğunu düşünebiliyor. Ancak Hedef Filo’nun sunduğu Türkiye şarj haritası sayesinde bu da dert olmaktan çıkıyor!

Evet, elektrikli arabalar güvenli mi sorusunu sizler için yanıtladık! Bu araçların sunduğu güvenlik avantajlarının yanı sıra elektrikli araç muayenesi gibi pek çok konuya da ışık tutan Hedef Filo, daha iyi bir ulaşım deneyimine giden yolda daima yanınızda!