Elektrikli Araba Nasıl Kullanılır?

Elektrikli arabalar nasıl kullanılır öğrenmek, bu araçları kiralamayı ya da satın almayı düşünen herkes için mutlaka ilk yapılması gereken iş. Yolun başında genel de olsa bir fikir sahibi olmak, sonrasında araç sistemlerine alışma gibi birçok konuda işleri fazlasıyla kolaylaştırıyor. O halde elektrikli otomobiller nasıl kullanılır şimdi öğrenme sırası!

Elektrikli Araba Nasıl Kullanılır?

Elektrikli araçların (Electric Vehicles: EV) sahip olduğu teknolojiler, donanım özellikleri ve hatta elektrikli araç muayenesi gibi birbirinden detaylı konular, potansiyel EV kullanıcıları tarafından merakla araştırılıyor. Ancak en önemli konulardan biri olan elektrikli araba nasıl kullanılır sorusunun yanıtı, çoğu zaman kiralama ya da satın alım aşamasından sonraya kalıyor. Aslında elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip araçlardan farkını ve çalışma prensibini en iyi şekilde anlayabilmek adına, elektrikli otomobil nasıl kullanılır sorusunun cevabını EV satın almadan daha önce öğrenmek gerekiyor. Hadi, bu sorunun detaylı yanıtı için siz de yazımızın devamına hemen göz atın!

1. Elektrikli Araçlar Nasıl Kullanılır?

Elektrikli aracınızı kullanmaya başlamadan önce şarjının yeterli seviyede olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde elektrikli araç bataryası belirli bir seviyenin altındaysa araç başarılı bir şekilde çalışamayabilir. Bunun için aracınızı AC ya da DC şarj istasyonunda şarj etmeli ve bunun ardından kullanmaya başlamalısınız. Elektrikli araç nasıl kullanılır sorusunun yanıtını aşağıda adım adım görebilirsiniz:

  1. Elektrikli aracınızı çalıştırmak için ayağınız frendeyken direksiyon kolunun yanında bulunan “başlat” düğmesine basmalısınız. Bu hamleden sonra aracın merkezi gösterge ekranı açılacak araç çalışmaya başlayacak.
  2. Elektrikli aracınızı çalıştırdıktan sonra araçtaki farklı sürüş ayarlarından birini seçebilirsiniz. Sürüş deneyiminizi doğrudan etkileyecek bu ayarlar arasından “eco”, “normal” ya da “spor” modunu veya modele göre özelleştirilmiş diğer ayarları tercih edebilirsiniz.
  3. Mod ayarını seçtikten sonra sürüşe başlamak için gaz pedalına hafifçe basmalısınız. Fakat aracı hareket ettirmeden önce park freninin devre dışı kaldığından emin olmanızda fayda bulunuyor.
  4. Elektrikli araçlar içten yanmalı motora sahip araçlardan farklı olarak anında tork ürettiği için sürüşe başladığınız anda çok dikkatli olmalısınız. Hızınızın ani artışı sebebiyle herhangi bir sorun yaşamamak için gaza yavaş yavaş basmaya özen göstermelisiniz.
  5. Elektrikli aracınızın verimliliğini korumak için ayağınızı gaz pedalından yumuşak bir şekilde çekerek durabilirsiniz. Bu durumda aracınızın yavaş yavaş duracaktır. Eğer herhangi bir şeye çarpma riskiniz varsa ve hızınızı aniden düşürmeniz gerekiyorsa fren pedalına hafif bir baskı uygulayabilirsiniz.
  6. Bildiğiniz üzere elektrikli araçların şarj sistemi, her yavaşlandığında belirli bir miktar enerjinin yakalanıp tekrar aküye yönlendirilmesini sağlıyor. Rejeneratif frenleme adı verilen bu sistem, ayak gaz pedalından çekildiğinde veya frene basıldığında devreye giriyor. Menzilinizi korumak ve hatta arttırmak için sürüş sırasında bu detaya dikkat etmenizde fayda bulunuyor.
  7. Sürüşünüzü tamamladığınızda aracınızı ilk maddedeki gibi aynı şekilde kapatmalısınız. Aracınızı kapatırken kontrol etmeniz gereken özellikleri tekrar gözden geçirmeyi unutmayın.

2. Elektrikli Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Elektrikli araç kullanırken hem kendi aracınız hem de trafik özelinde birçok hususa dikkat etmelisiniz. Elektrikli araç sürerken nelere dikkat edilmeli, aşağıdaki alt başlıklarla detaylı bir şekilde incelemeniz mümkün:

2.1. Elektrikli Aracınızın Sessizliğine Dikkat Edin

Bilindiği üzere, elektrikli araçların avantajları arasında bu otomobillerin son derece sessiz olması yer alıyor. Fakat EV’lerin bu sessiz sürüş imkanı trafikte kimi zaman çeşitli riskler doğurabiliyor. Örneğin; elektrikli araçların sessizliği sebebiyle trafikteki diğer araçlar ya da yayalar EV’leri fark edemeyebiliyor. Bu sebeple sürüş esnasında etrafa karşı dikkatli olmaya ekstra özen göstermeniz gerekiyor. Beklenmedik bir anda yavaşlamak ya da durmak gibi hamlelere hazır olmak, elektrikli araçların ve sürücülerinin herhangi bir şekilde zarar görmesini engelleyecektir.

2.2. Doğru Sürüş Modunu Seçtiğinizden Emin Olun

Sürüş modları, elektrikli araç kullanırken sürüş performansını etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. Aracın menzili ve sürüş sırasındaki konforu üzerinde büyük bir söz sahibi olan bu detay, yolculuğunuzun istediğiniz şekilde geçmesi için çok önemli. Örneğin; enerji verimliliğini maksimuma çıkarmak istediğiniz zamanlarda eco modunu seçebilirsiniz. Bu mod, özellikle araç içi sistemlerin daha az enerji tüketecek şekilde ayarlanmasını sağlayarak menzili önemli oranda arttırabiliyor. Maksimum güç ve performans için ise elektrikli aracın tam potansiyelde çalışmasını sağlayan spor modu kullanılıyor.
Elektrikli araç tam potansiyelde kullanıldığı için verimliliği azaltan ancak keyifli bir sürüş deneyimi sağlayan spor modu, standart moddan sonra en çok kullanılan sürüş modları arasında yer alıyor. Standart mod da isminden anlayabileceğiniz üzere dengeli ve verimli bir sürüş sağlıyor. Performans, güç ve verimlilik arasında denge kurmayı sağlayacak sürüş modlarından biri de özelleştirilmiş modlar oluyor. Elektrikli otomobil kullanırken kendi araç içi kurallarınızı benimseyerek daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız, bunun için ayarlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.

2.3. Elektrikli Aracınızın Şarjını Sürekli Olarak Kontrol Edin

Şehir içinde ya da şehirler arası seyahatlerde yolculuğunuzu beklenmedik bir şekilde sonlandırmak zorunda kalmamak için gösterge panelindeki batarya simgesinden elektrikli aracınızın şarjını sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Elektrikli aracınızın şarjı yüzde 30 ila 40 seviyesine düştüğünde mümkünse hemen en yakın şarj istasyonuna gitmelisiniz.
Size en yakın istasyonu bulmak için Türkiye elektrikli araç şarj haritasını inceleyebilirsiniz. Fakat aracınızı iki kullanım arasında şarj edeceğiniz zaman yolculuk planınızın aksamaması için şarj sürelerini göz önünde bulundurmalısınız. AC şarj cihazının yüzde 80 seviyesine 3-4 saatte, DC şarj cihazının ise 30-40 dakikada ulaşacağını bilmek programınızı en doğru şekilde planlayabilmeniz açısından faydalı olacaktır.

2.4. Araç İçerisindeki Gereksiz Özellikleri Sınırlayın

Elektrikli araçlar, araç içerisindeki tüm elektronik sistemlerin gücünü direkt olarak aküden alıyor. Bu sebeple araç içi özellikler ne kadar çok ve sık kullanılırsa elektrikli arabanın şarjı da o kadar hızlı azalıyor. Bu sebeple sürüş sırasında gerekli olmayan özellikleri kapatmak veya kullanmamak menzili arttırmayı sağlayabilir. Özellikle ihtiyacınız yoksa klima ve radyo kullanımını kısıtlamak, yolculuk süresini öngördüğünüz şekilde tamamlamak açısından iyi bir hamle olabilir. Aksi takdirde aracınızın şarjı çok daha kısa sürede biterek sizi lüks ve konfor hissinden çok daha hızlı şekilde uzaklaştırabilir.

2.5. Aşırı Sıcaklıklara Maruz Bırakmaktan Kaçının

Elektrikli araç kullanırken hem kendinizi hem de aracınızı riske atmamak için sıcaklığın aşırı derecede arttığı havalarda yolculuğunuzu erteyebilirsiniz. Çünkü elektrikli araçlar yüksek sıcaklıklarda aşırı derecede ısınarak risk teşkil edebiliyor. Aynı zamanda aşırı sıcaklar elektrikli araçların çok daha uzun sürede şarj olmasına sebebiyet verebiliyor. Tüm bunlar doğrultusunda elektrikli araç bakımı konusunda mağdur olmamak için çok sıcak havalarda yolculuğunuza birkaç saatliğine mola verebilir ya da yola hiç çıkmayabilirsiniz. Aynı zamanda pil ömrü üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle çok soğuk havalarda da uzun yola olabildiğince çıkmamaya dikkat etmelisiniz.

Şirketinize elektrikli araç kiralamak istiyor fakat bu konuda kararsızlık yaşıyorsanız, yeni ve yeşil teknolojilerin gücüne inanarak Hedef Filo ile çözüm ortağı olabilirsiniz. Şirketlere çok yönlü fayda sağlayan bir elektrikli araç filosuna siz de sahip olmak isterseniz, hemen uzun dönem kiralama teklif formunu doldurun ve Hedef Filo’nun portföy yöneticileriyle görüşmek için ilk adımı atın. Dünya ilerlerken siz geride kalmayın!