Elektrikli Araba Kendini Şarj Eder mi?

Yakın gelecekte geleneksel araçların yerini alması beklenen elektrikli araçlara dair sistemler, haliyle çok merak ediliyor. Bunlar arasında en çok merak edilenlerden biri de elektrikli araçların kendi kendini şarj etme mekanizmasına dair detaylar. Peki, siz bu konu hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Birlikte bakalım!

Elektrikli Araba Kendini Şarj Eder mi?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicle: EV) dünyaya yenilikçi ve doğa dostu bir ulaşım alternatifi sunuyor. Sağladığı avantajlar sayesinde her geçen gün daha çok talep gören elektrikli araçlar sürekli olarak geliştiriliyor. Otomobil araştırmasında olanların elektrikli araçlar hakkında en çok merak ettiği konulardan biri olan elektrik araç şarj sistemleri de bu gelişmelerden nasibini alıyor.
Peki, EV şarj teknolojisi hangi yönde ilerliyor? Bu dosyamızı inceledikten sonra, “Elektrikli araçlar yolda giderken şarj olur mu?” ya da “Elektrikli araç batarya kapasiteleri uzun yol için yeterli mi?” gibi pek çok sorunun yanıtına hakim olacaksınız!

1. Elektrikli Araçlar Yolda Giderken Şarj Olur mu?

Elektrikli araçlar, rejeneratif frenleme sistemi sayesinde kullandığı elektriği dur-kalk esnasında tekrar şarj olarak depolayabiliyor. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ve akıllı şehir projelerinin hız kazanmasıyla birlikte, yakın gelecekte elektrik araçların hareket halindeyken de şarj olabilmesi bekleniyor.
İndüksiyon şarjı olarak adlandırılan yöntemle elektrikli arabaların zeminle kablo bağlantısı olmasına gerek kalmadan şarj edilebilmesi için halihazırda çeşitli testler gerçekleştiriliyor. Kablosuz şarj yönteminde arabaların şarj işlemi uzaktan başlatılıp sonlandırılabiliyor.

2. Elektrikli Araçlar Kendiliğinden Nasıl Şarj Olur?

Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor. Elektrikli araçlarda şarj konusunda kullanıcıları rahatlatacak bir diğer alternatif olan indüksiyon şarj sistemiyle ise araçlar kendiliğinden şarj olabiliyor.
Kurulumu basit bir prensibe dayanan kablosuz şarj sisteminde zemin kazılarak şarj bobini monte ediliyor. Ardından farklı bir şarj kiti araca monte ediliyor. Elektrikli aracın kablosuz şarj bobininin üstüne park edilmesiyle, araç şarj ünitesini otomatik olarak algılayarak kendini şarj etmeye başlıyor. Elektrikli araba kendini şarj eder mi noktasında aydınlandığımıza göre, şimdi de bu yeni teknolojinin detaylarını keşfedelim!

3. Elektrikli Araçların Kendini Şarj Etme Mekanizması Nasıl İşler?

Hızla artan teknoloji kullanımı, hemen her alanda olduğu gibi elektrikli araçların şarj sistemlerinde de etki gösteriyor. Elektrikli araba evde şarj edilir mi noktasından araçların kendini şarj etme mekanizmasına uzanan sürecin hızı göz önüne alındığında, bu teknolojinin de yakın gelecekte yaygınlaşması bekleniyor.
Elektrikli araçların kendini şarj etme mekanizması sayesinde bu yeni nesil otomobiller herhangi bir kablo bağlantısı olmadan kendini şarj edebiliyor olacak. Üstelik bu sistem sayesinde elektrikli araçlar hakkında öne sürülen, sarkan ya da eskiyen kablolardan doğan riskler de ortadan tümüyle kalkmış olacak.

3.1. İndüksiyon Şarj Sistemi Nasıl Çalışır?

Gelecekte popüler bir teknik olması beklenen kablosuz şarj yönteminde, zemine enerji iletkenliği bulunan pedler ve araç altına entegre alıcı ped yerleştiriliyor. Bu iki ped arasında gerçekleşen enerji aktarımı, invertör yani bir diğer adıyla elektriksel bir güç çeviricisi üzerinden geçerek doğrudan bataryaya ulaşıyor.
İndüksiyon şarj sistemi, elektrikli araç sürücülerinin her şarj işleminde araçtan inmesi ve şarj istasyonunda kabloyu araca takıp çıkarması gerekliliğini de ortadan kaldırıyor. Bu da sürücüler için maksimum zaman ve enerji tasarrufu anlamına geliyor.

Elektrik araçların avantajları arasında yer alan kendiliğinden şarj mekanizmasının, yakın gelecekte daha sık karşımıza çıkması muhtemel. Peki, siz şimdiden teknolojiye ayak uydurmaya ve geleceğe yeşil bir adım atmaya ne dersiniz? Hedef Filo’nun elektrikli araç kiralama hizmeti ile şirket olarak geleceğin ulaşım modeline güvenli bir adım atabilirsiniz!