Ehliyetsiz Kullanılan Elektrikli Araçlar Hangileridir?

Dünyanın neresinde olursanız olun, araba kullanabilmek için resmi bir eğitimden geçmiş olmanız gerekiyor. Peki, bazı elektrikli araçları ehliyetsiz de kullanabileceğinizi söylesek?

Ehliyetsiz Kullanılan Elektrikli Araçlar Hangileridir?

Yanlış duymadınız, ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli arabalar var ve bunlar gün geçtikçe yaygınlaşıyor! Ehliyet belgesi hemen her motorlu taşıt için elzem. Ancak elektrikli araçlar içerisinde bazı istisnalar da mevcut. Henüz ehliyetini alamamış pek çok kişinin de deneyim sahibi olmasını sağlayan ehliyetsiz elektrikli arabalar özellikle Avrupa’da bir hayli popüler. Elektrikli araçların kullanımı ülkemizde de artış grafiği izlerken, ehliyetsiz elektrikli araçlar da bu grafiğe katkı sağlayacak gibi görünüyor. Öyleyse ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araçlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya hazırlanın!

1. Elektrikli Araba için Hangi Ehliyet Gereklidir?

Türkiye'de araç kullanabilmek için farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Kullanacağınız aracın boyutuna ve motor özelliklerine göre A, B, C, D, E, F ve G sınıfı ehliyetlere başvurmanız gerekiyor. A sınıfı ehliyetler motosiklet, C sınıfı ehliyetler kamyon ve çekici kullanımı için alınıyor. B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet kullanımına uygun olduğundan elektrikli araç motoru fark etmeksizin trafiğe çıkmak için yeterli oluyor. Ehliyetsiz arabalar içinse motor gücünün 250W altında olması gerekiyor.

2. Her Elektrikli Araba için Ehliyet Şart mı?

Her elektrikli araba için ehliyet şartı bulunmuyor. Ancak “Elektrikli araba için ehliyet şart mı?” sorusunu daha detaylı bir şekilde yanıtlamakta fayda var. Son yıllarda otomobil firmaları düşük motor gücüne sahip olan ve basit bir şekilde kullanılabilen elektrikli araçlar üretiyor. Bu tür elektrikli araçlar için ehliyet şartı aranmıyor. Ancak bir aracın ehliyet ve ruhsat gerektirmemesi için 250 W (vat) altında olması ve 45 kilometre saatin üstüne çıkmaması gerekiyor. Evet, elektrikli araçların avantajları bu konuda da kendini gösteriyor.

3. Ehliyetsiz Kullanılabilen Elektrikli Araçlar Hangileridir?

Her geçen gün trafikteki elektrikli araç sayısı artış gösteriyor. Elektrikli araçların çevre dostu bir yol izlemesi, maddi açıdan pek çok avantaj sunması ve bakımının kolay olması bu araçlara olan ilginin artmasını sağlıyor. Elektrikli araçlarda şarj sorunu ise Türkiye’nin her bir şehrine kurulan şarj istasyonları sayesinde çözülüyor. Öyleyse sizin de gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz ehliyetsiz elektrikli araba modellerine birlikte göz atalım!

3.1. Citroen Ami One

Ehliyetsiz elektrikli araçlar hakkında araştırma yapan çoğu kişinin ilk tercihleri arasında Citroen Ami One modeli yer alıyor. Öte yandan, iki koltuklu kompakt bir araç olan Citroen Ami One modelinin seri üretimi bulunmuyor. Citroen, inovatif küresel ekosistem vizyonuna uygun olarak tasarladığı bu modelinde talep doğrultusunda üretim yapıyor. Maksimum gücü 6 kW olan Citroen Ami One'ın maksimum hızı ise 45 kilometre saati aşmıyor.

3.2. Bellier Jade Classic

Henüz Türkiye pazarında bulunmasa da her an pazara dahil olabilecek ehliyetsiz elektrikli araçlardan biri de Bellier Jade Classic. Saatte maksimum 45 kilometre hız yapabilen Bellier Jade Classic, iki kişilik. Batarya ile çalışan bu aracın 20 litrelik yakıt deposu bulunuyor.

3.3. Aixam Coupe

Motor gücü 6 kW olan Aixam Coupe modeli de saatte 45 kilometre yol gidebiliyor. İki kişilik olarak tasarlanan bu kompakt aracın 16 litre yakıt kapasitesi bulunuyor. Ehliyetsiz elektrikli araçlar ehliyetli modellere kıyasla çok daha uygun fiyatlarla piyasaya sürülüyor. Ayrıca belirtelim, içten yanmalı otomobillerin aksine elektrikli araç bakımı da son derece kolay!

3.4. Bellier Jade Racing

Avrupa'da bir hayli yaygın olan mini elektrikli araçlar Türkiye piyasasında da boy göstermeye başlıyor. Spor koltuk tasarımıyla dikkat çeken Bellier Jade Racing modeli, saatte 40 kilometre yol gidebiliyor. Yine iki kişilik olan Bellier Jade Racing, mini tasarımıyla park kolaylığı da sağlıyor.

Yakın gelecekte ehliyetsiz elektrikli araç modellerini sokaklarda daha sık görmeye başlayacağız gibi görünüyor. İçten yanmalı otomobillere kıyasla elektrikli araç parçaları bakımından da kolaylık sağlayan bataryalı yeni nesil araçları siz de tercih edebilir, ehliyet sahibi olmadan dahi araba kullanmanın keyfine varabilirsiniz!