DC Şarj ve DC Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araçlar küresel araç piyasasında giderek daha fazla söz sahibi olurken, bu araçların sahip olduğu sistemler de haliyle daha çok merak ediliyor. Peki, siz doğru akım olarak bilinen DC şarjın ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

DC Şarj ve DC Şarj İstasyonu Nedir?

Sıfır karbon emisyonu, sessiz sürüş konforu, yakıt verimliliği ve çok daha fazlası… Araç araştırmasında olan kullanıcılar, elektrikli otomobillerin (Electric Vehicles: EV) sağladığı konfor ve avantajlardan dolayı bu araç modeline bir hayli rağbet gösteriyor. Ancak kimi zaman elektrikli araçların yüksek fiyatları, kimi zaman ise bu araçların güç ikmalini farklı şekilde karşılaması kullanıcıları kararsız bırakıyor.
Elektrikli araçlar bilindiği üzere elektrik enerjisi ile çalışıyor. Araç bataryasında depolanan enerjinin motora iletilmesi ile elektrikli motor çalışmaya başlıyor. Ancak bataryadaki akım motora verilmeden hemen önce dönüştürülüyor. İşte tam da bu noktada, ortaya doğru akım ve alternatif akım kavramları çıkıyor. Bu yazıyı inceledikten sonra “direct current”, kısaca DC şarj sistemi üzerine bilgi sahibi olacaksınız!

1. DC Şarj Nedir?

DC şarj, elektrik enerjisini araca doğrudan aktaran şarj türünü oluşturuyor. Açılımı İngilizce “direct current” olan DC şarj, Türkçede “doğru akım” anlamına geliyor. Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC şarj, bu yönüyle daha çok “hızlı şarj” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise DC şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternating current (alternatif akımı) kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesinden ileri geliyor.
Elektrikli araçlarda şarj seviyeleri seviye 1, seviye 2 ve seviye 3 olmak üzere farklı seviyelerden oluşturuyor. Seviye 1 şarj, düşük voltaja sahip AC (alternating current/alternatif akım) şarjı ifade ediyor. Seviye 2 şarj, yüksek voltajlı AC şarjı ifade ederken, seviye 3 şarj ise DC (direct current/doğru akım) şarjı oluşturuyor. Bu doğrultuda DC şarj en hızlı şarj dolumu sağlayan şarj seviyesi oluyor.

1.1. Elektrikli Araçlar DC mi AC mi?

Elektrikli araçların hangi şarj istasyonu kullanılarak şarj edilebileceği merak ediliyor. Halka açık ücretsiz şark istasyonlarında çoğunlukla AC tip akım sağlanması bu merakın nedenlerinden biri oluyor. Şöyle ki Tesla otomobiller hariç tüm elektrikli araç türleri AC şarj edilebiliyor. Pek çok araçta DC şarj imkanı bulunmasına rağmen, bazı eski tip elektrikli araçlar DC şarj edilemiyor.

1.2. Hangi Şarj Noktası Doğru Akım Sağlar?

DC şarj istasyonu, isminden de anlaşılabileceği üzere [direct current (DC)] doğru akım sağlıyor. Yani DC şarj, elektrikli araçlardaki bataryanın dolumunun sağlayabilmek için enerjiyi doğrudan aktarıyor. Buna karşın AC şarj [alternating current (AC)] önce aracın bünyesindeki dönüştürücülerin yardımıyla doğru akıma çevrilerek aktarılabiliyor.

2. DC Şarj İstasyonu Nedir?

DC şarj istasyonu, DC şarj imkanının sunulduğu elektrikli araç şarj istasyonlarını ifade ediyor. Enerjiyi doğrudan aktardığı için hızlı bir şarj süresine sahip olan DC şarj istasyonu, çoğunlukla “hızlı şarj istasyonu” olarak biliniyor. DC tip şarj istasyonunda bataryayı yüzde 80 civarında şarj etmek için ortalama 30 ila 40 dakika gerekiyor. Hem akımın daha güçlü olması hem de bataryaya doğrudan ulaşması bu sürede etkili oluyor. DC şarj istasyonlarının kapasitesi 15 kW ile 350 kW arasında değişebiliyor.
2021 yılı itibarıyla Türkiye’deki her ilde DC şarj istasyonu bulunuyor. İstayonlar hızlı ve süper hızlı şarj istasyonu olarak elektrikli araç kullanıcılarına hizmet veriyor. DC şarj istasyonunun en çok bulunduğu iller elbette nüfusun en yoğun olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de konumlanıyor. Her ildeki AC ve DC şarj istasyonlarını Türkiye Şarj Haritası sayfasından öğrenebilirsiniz.

3. DC Şarj İstasyonu Fiyatları Nelerdir?

DC şarj istasyonu fiyatları tüm şehirlerde değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte, örnek olarak iki farklı firmanın DC şarj istasyonu fiyatları şu şekilde:

DC Şarj İstasyonu Fiyatları
FİRMA Ortalama Güç Dakikalık Fiyat
X 1 kWh 9.80 TL
Y < 60 kW
> 60 kW
7.70  TL
8.20 TL

Siz de filonuzu üstün teknolojilerle donatılmış çevre dostu elektrikli araçlardan oluşturmak ister misiniz? Öyleyse Hedef Filo’nun filo kiralama teklif formunu hemen doldurabilir ve doğaya saygılı bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye başlayabilirsiniz!