Bir Jetgiller Hayali Gerçek Oluyor: Uçan Taksi

Hyundai, Uber’le ortaklaşa geliştirdiği ilk uçan otomobili S-A1'i CES 2020’de görücüye çıkardı. Personal Air Vehicle (PAV) modeli olarak tanıtılan araç, elektrikli bir hava taksi görevi üstlenecek.

Bir Jetgiller Hayali Gerçek Oluyor: Uçan Taksi

Geleceğe Dönüş, Jetgiller gibi yapımlarla birçok otomotiv üreticisinin en büyük hayali haline gelen uçan otomobiller, önümüzdeki yıllarda hayatımıza hızlı bir giriş yapacak. Bunun ilk örneklerinden Hyundai’nin Uber ile yaptığı iş birliğinin meyvesi uçan taksi modeli “S-A1” CES 2020 kapsamında tanıtıldı.

Elektrikle çalışan hava aracının seyir hızının saatte maksimum 290 kilometre, uçuş menzilinin de maksimum 100 kilometre olacağı açıklandı. Uçuş yüksekliğinin ise 300 ile 600 metre arasında olacağı hava taksinin en önemli özelliklerinden biri de dikey iniş ve kalkış yapması. 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip hava aracı, ilk etapta sürücüye ihtiyaç duysa da ilerleyen dönemlerde otonom olarak seyahat edebilecek.

7 dakika gibi kısa bir sürede tam şarj ve hatta yolda şarj edilme gibi bir iddiaya da sahip olan PAV modeli, dört pervanesinden biri arızalansa da çalışmaya devam edecek. Diğer yandan “Hub” adı verilen iniş istasyonları da tasarlayan Hyundai ve Uber, bu iniş platformunun özellikleri hakkında detaylı bilgi henüz paylaşmadı.

Hyundai'nin Genel Başkan Yardımcısı Euisun Chung, 2023 yılına kadar Uber Air'i başlatma hedefine doğru istikrarlı bir ilerleme kaydettiklerini belirtirken, Uber Air’in 2023’te Dallas, Los Angeles ve Melbourne’den havalanarak, ilk müşterilerine taksi hizmeti sunması bekleniyor.