BEV - Bataryalı Elektrikli Araç Nedir?

Otomobil devleri bir süre sonra fosil yakıt kullanan araç üretimini durduracağını bildiriyor. Bu da bataryalı elektrikli araçların ileriki zamanlarda hızla yaygınlaşacağını açıkça gösteriyor. Çevreye faydasıyla ön plana çıkan bataryalı elektrikli araçlara dair şimdiden öğrenmeniz gereken bazı detaylar var!

BEV - Bataryalı Elektrikli Araç Nedir?

Karbon salınımına neden olarak çevreye büyük zararlar veren benzin ve dizel yakıtlar, çok da uzak olmayan bir zaman sonra tarihe karışacak gibi görünüyor. Yıllar geçtikçe doğaya karşı artan hassasiyet ve bilinç düzeyi, gelişen teknolojiyle birleşerek somutlaşıyor. Bu da çevre kirliliğine karşı bazı çözümleri daha da erişilebilir hale getiriyor. Otomotiv sektörünün çevre kirliliğini azaltmaya yönelik sunduğu çözümlerden en üst sırada yer alanı ise elektrikli araçlar!

Elektrikli ve hibrit araçların enerji maliyetleri, içten yanmalı motora sahip araçlara nazaran yaklaşık yüzde 75 oranında daha az oluyor. Yani elektrikle çalışan otomobiller yalnızca çevreye değil, kullanıcılarına da büyük avantajlar sunuyor. Bu da onları sadece çevre dostu yapmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcı dostu da yapıyor. Kendi içlerinde de türlere ayrılan elektrikli araçlardan tamamen elektrikle çalışanları bataryalı elektrikli araç (Battery Electric Vehicle – BEV) olarak adlandırılıyor. Peki, siz BEV’lere dair ne kadar bilgi sahibisiniz?

1. BEV - Battery Electric Vehicle Nedir?

Kısaca BEV olarak bilinen bataryalı elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip olmamaları sayesinde diğer araçlardan ayrılıyor. Bu araçlar, geleneksel otomobillerde olduğu gibi benzin ve dizel yakıt kullanmak yerine elektrik gücü ile çalıştıklarından sıfır karbon salınımı yapıyor ve çevreye duyarlılıklarıyla biliniyor.

BEV’ler, fosil yakıtlı araçlara kıyasla çok daha az araba parçası içeriyor. Bu araçları hareket ettirecek güç ise yakıtla çalışan bir içten yanmalı motor tarafından değil, bataryayla çalışan bir elektrik motoru yoluyla sağlanıyor. Haliyle bu araçlarda bir yakıt deposu da bulunmuyor. BEV’lerin bataryaları ise belirli noktalara kurulan hızlı şarj istasyonları ya da bireysel olarak evlerde bulunan şarj üniteleri yoluyla şarj edilebiliyor.

2. Bataryalı Elektrikli Araçların Motor Çalışma Prensibi Nasıldır?

  1. Bataryalı elektrikli araçlar, sahip oldukları elektrik motorunun elektrik enerjisiyle dolması sayesinde hareket ediyor.
  2. Günümüzde pek çok BEV, kompakt ve oldukça yüksek enerji yoğunluğu bulunan şarj edilebilir lityum iyon pillerle çalışıyor.
  3. BEV’leri şarj etmek için öncelikle bir şarj istasyonuna bağlamak gerekiyor.
  4. Şarj istasyonu, şebekeden gelen alternatif akım (Alternating Current - AC) elektriğini ana pili şarj etmek için doğru akım (Direct Current - DC) gücüne dönüştürüyor. Bu sayede araç şarj almaya ve elektrik enerjisi, bataryalarda depolanmaya başlıyor.
  5. Aracın çalışması için gaza basıldığında güç, bataryadan elektrikli çekiş motoruna yöneltiliyor ve bu da araca hareket için gereken enerjiyi sağlıyor.

3. Bataryalı Elektrikli Araçlar ile Hibrit Elektrikli Araçlar Arasındaki Fark Nedir?

Söz konusu çevre dostu araçlar olduğunda isimleri yan yana anılan bataryalı elektrikli araçlar ile hibrit elektrikli araçları (Hybrid Electric Vehicle - HEV) birbirinden ayıran bazı hibrit ve elektrikli araç farklılıkları bulunuyor. Peki, bu farkların neler olduğuna geçmeden önce hibrit elektrikli araçların nasıl tanımlandığını öğrenmeye ne dersiniz?

3.1. HEV - Hibrit Elektrikli Araç Nedir?

Hibrit elektrikli araçlar hem içten yanmalı hem de elektrik motoruna sahip araçlar olarak tanımlanıyor. HEV’lerde, aracın en fazla fosil yakıt tüketilen aşamaları olan kalkış ve hızlanma anlarında elektrik motoru devreye girerek fosil yakıt kullanımında tasarrufa gidilmesini sağlıyor.

Bu araçlarda her iki motorun da devreye gireceği an otomatik olarak belirleniyor. HEV’lerin elektrik motoru rejeneratif frenleme denilen bir enerji geri kazanım yöntemiyle kendi kendine dolarken, yakıt deposunu ise geleneksel araçlarda olduğu gibi benzin ya da dizel ile dodurmak gerekiyor.

3.2. Bataryalı Elektrikli Araçlar ile Hibrit Elektrikli Araçlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

  1. Hibrit elektrikli otomobiller aynı anda bir elektrik motoru ve içten yanmalı motora sahipken BEV’ler, yalnızca bir elektrik motoru ile çalıştırılıyor.
  2. Bataryalı elektrikli araçlarda güç motora elektrik enerjisi yoluyla aktarılırken, HEV’lerin deposu geleneksel otomobillerde olduğu gibi fosil yakıtlar ile dolduruluyor.
  3. BEV’lerde hem egzoz çıkışı hem de yakıt tankı bulunmuyor. HEV’lerde ise içten yanmalı bir motor da bulunduğundan egzoz çıkışı ve yakıt tankı bulunuyor.
  4. BEV’ler sıfır emisyon özelliğine sahipken, HEV’ler -geleneksel araçlara kıyasla çevreci olsalar da- belirli düzeyde karbon salınımı yapmaya devam ediyor.
  5. BEV’ler, içten yanmalı motora sahip araçlara nazaran çok daha az araç parçası barındırıyor. Ancak HEV’lerde geleneksel araçlarda olduğu gibi bir içten yanmalı motor bulunduğundan, hibrit araçlar BEV’lerin sahip olduğu düşük bakım maliyetlerine sahip olamıyor.
  6. Hibrit otomobillerde elektrik motoru rejeneratif frenleme sayesinde kendi kendini şarj ediyor. Bu geri kazanımlı frenleme sistemi bataryalı elektrikli araçlarda da bulunsa bile BEV’lerin tek güç kaynağı elektrik yüklü bataryalar olduğu için ayrıca bir şarj istasyonunda doldurulması gerekiyor.
  7. BEV’ler, çevresinde şarj istasyonu bulunmayan yerlerde kullanmak için HEV’lere kıyasla daha avantajsız görünüyor. Ancak gittikçe yaygınlaşan şarj istasyonları sayesinde yakın gelecekte bu durumun da ortadan kaldırılacağı ön görülüyor.

 Daha iyi bir çevre için geleceğin dünyasına hediye edilen elektrikli araçlar, otomotiv sektörünün şimdiden vazgeçilmez birer parçası! Peki, EV’lere dair tüm güncel gelişmeleri yakından takip edebilme imkânınız olsun ister misiniz? Elektrikli araç meraklılarına özel olarak hazırladığımız Hedef Filo EV blog sayfamızı takipte kalın!