Aston Martin Klasik Araçlarını Elektrikliye Dönüştürecek

Aston Martin, klasik otomobillere artan ilgiden faydalanmak için kolları sıvadı. Halihazırda elektrikli araç üretiminde önemli adımlar atan marka, bu alandaki deneyimini klasik araçlarının elektrikliye dönüştürülmesinde kullanacak.

Aston Martin Klasik Araçlarını Elektrikliye Dönüştürecek

İlk elektrikli aracı olan Rapid E’nin üretim aşamasında olan Aston Martin’in CEO’su Andy Palmer, 2020 yılında markanın bütün araçlarının bir boyutu ile elektrikli ya da hibrit olacağını açıkladı. Özellikle Lagonda markası için de 1970’lerden ilham alan bir EV tasarlayan Aston Martin, dünyadaki yasalarla birlikte benzinli araçların azalacağını ön görüyor. 

Çevresel ve sosyal baskının farkında olan Aston Martin, klasik araç tutkunlarının 40-50 yıllık araçlarının garajda ya da araç müzesinde çürüyüp gitmesine razı olmadı. Elektrikli araç üretimi konusunda deneyimini geliştiren otomotiv üreticisi “Heritage EV” dönüşümü olarak adlandırdığı programını devreye soktu. Buna göre bütün klasik araçlarını 2019 itibarıyla elektrikliye dönüştürecek. 

Geçtiğimiz ay elektrikliye dönüştürülen ilk modelini tanıtan Aston Martin, bunun için orijinal 1970 DB6 MkII Volante model bir araç kullandı. Heritage EV için kullanılan teknolojide Rapide E programının temel bileşenlerinin olacağı belirtiliyor. Rapid E’den ilham alan bir elektrikli motor üreten Aston Martin, bir iki ufak değişiklik ile klasik araçlara bu motorun kolaylıkla adapte edilebildiğini de açıkladı. Böylelikle, klasik araçlarından vazgeçmek istemeyen ancak doğa dostu olan koleksiyonerler de araçlarının elektrikliye dönüştürülmesini isteyebilecek. Aracın fiyatı ve teknik bilgileri henüz açıklanmadı. 

Her ne kadar Aston Martin Heritage EV programının ilk olduğunu iddia etse de 2017 yılında Jaguar’da aynı hamleyi yapmıştı.