Ankara'daki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Türkiye geneline bakıldığında elektrikli şarj istasyonları, ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul’dan sonra en çok da başkent Ankara’da bulunuyor.

Ankara'daki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicles) dünya genelinde gitgide yaygınlaştığı gibi son yıllarda Türkiye’de de oldukça fazla tercih edilmeye başladı. Bu konuda sizin de tahmin edeceğiniz üzere, ülkenin en yoğun nüfusuna ve dolayısıyla da araç sayısına sahip olan İstanbul ili başı çekiyor. Ardından ise Türkiye’nin hem başkenti hem de en kalabalık nüfusuna sahip ikinci şehri olan Ankara geliyor. Bu nedenle İstanbul kadar yoğun olmasa da Ankara’da da mevcut EV kullanıcıları için yeterli sayıda elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor.

Türkiye şarj haritası için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

1. Elektrikli Araçlarda Şarj Sistemi

Ankara elektrikli araç şarj noktaları listesine geçmeden önce, bu şehirde yaşayıp EV’ye geçiş yapmak isteyen kişilerin aklındaki soru işaretlerini giderelim istedik. Şöyle ki elektrikli araçlar aslında sadece şarj istasyonlarında değil; düşük seviye alternatif akım (AC) ile ev ve iş yerlerindeki prizlerle de kolaylıkla şarj edilebiliyor. Buna ise “seviye 1 şarj” adı veriliyor. 

Şarj istasyonlarındaki akım, ev tipi prizlerden farklı olarak seviye 2 (yüksek seviye AC) ve seviye 3 (DC) olmak üzere iki temel çeşide ayrılıyor. Bu üç seviye arasındaki en önemli farkı dolum hızları oluşturuyor. Seviye 1’de yüzde 100 dolum 24 saat veya daha fazla zamanda ancak tamamlanabilirken; bu süre seviye 2’de 3-4 saat, seviye 3’te ise ortalama 75 dakika oluyor.  

2. AC (Alternating Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

AC, İngilizce “alternating current” (alternatif akım) kelimelerinin uluslararası kısaltmasını oluşturuyor. Alternatif akımda elektrik enerjisi -DC’nin tersine- çok yönlü olarak ve değişken dalga boyları ile iletiliyor. Elektrik şebekelerinde tümüyle AC kullanılmakla birlikte cihaz ve araçlar, bu akımı kendi bünyelerindeki dönüştürücüler yoluyla DC’ye çevirerek kullanıyor. Sadece DC şarj edilebilen Tesla otomobiller hariç tüm elektrikli araç bataryaları hem AC hem de DC ile şarj edilebiliyor.

3. DC (Direct Current) Şarj Nedir? Hangi Araçlara Uygundur?

DC, yine İngilizce bir ifade olan “direct current” (doğru akım) kelimelerinin uluslararası kısaltmasını oluşturuyor. Bu akım çeşidinde elektrik enerjisi, adından da anlaşılacağı üzere sadece tek yönlü olarak sabit bir şiddette aktarılıyor. Dolayısıyla DC’deki güç aktarımı da AC’den daha yoğun ve yüksek hızda oluyor. DC şarj istasyonları, şebekeden aldığı alternatif akımı kendi içerisinde doğru akıma dönüştürerek iletiyor. Bataryalar elektrik enerjisini her koşulda DC olarak depoladığından (Tesla dışındaki) tüm EV’ler hem AC hem de DC ile şarj edilebiliyor.

4. Ankara'da Hangi Tip Şarj İstasyonları Bulunuyor?

Buraya kadar verdiğimiz bilgilerle, elektrikli araçlarda şarj olanaklarına ilişkin aklınızdaki tüm büyük soru işaretlerini sildiğimizi umuyoruz. Ancak kısaca toparlamak gerekirse; EV kullanıcısı olursanız, aracınızı nasıl ve nerede şarj edebileceğiniz konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yok. O halde artık, Ankara elektrikli araç şarj istasyonları konusuna giriş yapmanın vakti geldi! Şöyle ki Ankara’da da İstanbul’da olduğu gibi AC ve DC şarj imkânı sunan istasyonlara rastlamak mümkün. Zaman, imkanlar ve bütçenizi göz önünde bulundurarak bunlar arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.

Merak edenler için, İstanbul’daki elektrikli araç şarj istasyonları listesi bu sayfada!

5. Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Ödeme Nasıl Yapılıyor?

Elektrikli araba şarj istasyonları Ankara’da da dünyanın pek çok şehrinde olduğu gibi, ister ön ödemeli ister abonmanlık şeklinde kullanılabiliyor. Üstelik bunun için istasyondan sorumlu herhangi bir personel de bulunmuyor. Çünkü ödemeler, eğer aboneliğiniz varsa mobil uygulama üzerinden, yoksa da istasyon üzerindeki kart girişi yoluyla kolayca tamamlanabiliyor.

6. Elektrikli Otomobillerde Şarj Dolum Ücretleri Nedir?

Dolum ücretleri, şarjın hangi seviye akımla yapıldığına ve/veya şarj hizmetinin hangi firmadan alındığına göre değişiyor. Ev ve işyerlerinde dolum yapıldığında tutar, dönem bazında farklılaşan birim başına tarifelere göre (Doldurulan toplam kW X 1 kW başına maliyet) hesaplanıyor. Şarj istasyonlarında ise abonelere, tutarı firmaya göre değişmek kaydıyla dakika başına ücretler yansıtılıyor. Abone olmayanlar için de yine firmaya göre değişmek üzere belirli bir açılış ücreti bulunuyor. Buna ek olarak bazı istasyonlarda ücretsiz dolum hizmeti de veriliyor.

7. Ankara'da Bulunan Elektrikli Araç Şarj Noktaları

  AC DC
Halka Açık
  • Panora AVM (Çankaya)
  • Base Life Club (Çankaya)
  • Bilkent Center (Çankaya)
  • Next Level AVM (Çankaya)
  • Kentpark AVM (Çankaya)
  • Taurus AVM (Çankaya)
  • Anka Mall AVM (Yenimahalle)
  • Aytemiz petrol istasyonu (Yenimahalle)
Özel BMW
  • Borusan Oto, Balgat (Çankaya)
  • Borusan Oto, Esenboğa (Çubuk)
  • Aydoğanlar-Ulus (Etimesgut)
  • AU Otomotiv (Etimesgut)
  • Borusan Oto, Balgat (Çankaya)
EnerjiSA
  • Başkent Kule (Çankaya)
  • Başkent, Tok Sokak (Çankaya)
  • Başkent Kule (Çankaya)
Renault
  • Arkas Otomotiv (Çankaya)
  • Neziroğlu Otomotiv (Çankaya)
---