1 kW Kaç Beygir? Elektrikli Araç Beygir (HP) Hesaplaması

Araçların motor gücü otomobil tutkunları arasında genellikle beygir gücü ile ifade edilirken, ruhsatlarda ise kilovat cinsinden veriliyor. Peki ya öyleyse elektrikli aracınızın beygir gücünü nasıl öğrenebilirsiniz? Bunun için tek yapmanız gereken, kW beygir hesaplamasının nasıl yapıldığını öğrenmek!

1 kW Kaç Beygir? Elektrikli Araç Beygir (HP) Hesaplaması

Arabanızın kaç beygir gücünde (Horse Power: HP) olduğunu biliyor musunuz? Otomobiline gözü gibi bakan ve her özelliğini neredeyse adı gibi bilen biri olarak, bu soruya da “evet” yanıtını vermeniz muhtemel. Peki ya bunu, otomobilinizin üretici firmasına ait resmi kaynaklardan mı öğrendiniz? Yoksa aracınızın modeline dair genel bilgilere dayanarak mı tespit ettiniz? Eğer ikincisiyse, aracınızın beygir gücü konusunda yanılıyor olabilirsiniz. Neyse ki bunu öğrenmenin yolu aslında oldukça basit: 1 beygir kaç kW bunu bilmek!

1. kW Nedir?

kW, bir fizik terimi olan “kilovat” biriminin uluslararası kısaltmasını oluşturuyor. Kelimenin orijinali İngilizcedeki “kilowatt” kelimesi olduğu için kısaltması da kW şeklinde yazılıyor. Kilovat, uluslararası en küçük elektrik güç birimi olan watt (vat)’ın 1000 birimlik değerine karşılık geliyor. Bu doğrultuda “1000 vat eşittir 1 kilovat” oluyor. Enerji dönüşüm oranını ölçmek adına temel elektrik güç birimi olarak kullanılan bu değer, otomobil sektöründe motorun gücünü ifade etmeye yarıyor.

Elektrikli araç motoru hakkında tüm merak ettikleriniz bu linkte!

2. Beygir Gücü (HP) Nedir?

Beygir gücü, bir atın bir saniye içerisinde 75 kilogramlık bir ağırlığı bir metre mesafeye taşıyabilmesi için uygulaması gereken kuvveti ifade ediyor. İngilizcesi “horse power” olan bu kelime, Almancada ise “pferde stärke” olarak geçiyor. Bu nedenle söz konusu birim genellikle HP olarak adlandırılırken, kimi yerde ise PS kısaltmasıyla yer alabiliyor.

Tıpkı vat ve kilovat gibi, beygir gücü ölçümünün de ilk olarak İskoç Mühendis James Watt tarafından kullanıldığı biliniyor. J. Watt’ın beygir başına 50 kilogramlık yük hesabı ile ortaya koyduğu bu güç değeri, günümüzde mühendisler tarafından 75 kilogram üzerinden hesaplanıyor. Bir aracın toplam beygir gücü, motorunun verebileceği maksimum kuvvet değerini ifade ettiği için ulaşılabilecek azami hız değeri konusunda da belirleyici bir faktör oluyor.

Elektrikli araba modelleri ve beygir güçlerini öğrenmek için tıklayın!

3. Kilovat (kW) - Beygir (HP) Hesaplaması Nasıl Yapılır?  

Kilovat ve beygir gücü kavramlarının her ikisi de motor gücünü ifade etmek için kullanılıyor. Bu kavramlar dönüştürüldüğünde ortaya sadece küsurat olarak farklılıklar çıkıyor. O halde artık, “1 HP kaç kW?” ve “1 kW kaç HP?” sorularının yanıtlarını tüm küsuratlarıyla öğrenme zamanı!

3.1. 1 kW Kaç Beygirdir?

1 kilovat, 1,341 beygir gücüne denk geliyor. Bu nedenle -genel anlamda ifade edildiğinden daha farklı şekilde- pek çok aracın beygir gücü, aslında net bir sayı olmak yerine küsuratlı bir değerde oluyor.

3.2. 1 Beygir Gücü (HP) Neye Eşittir?

1 beygir gücü, kW cinsinden hesaplandığında 0,745 birim değerine denk düşüyor. Kübik santimetre (cc) olarak ele alındığında ise yaklaşık olarak 14 ila 17 cc’ye eşit bir değer veriyor. Bu durumda ortaya şu tablo çıkıyor:

1 HP = 0,745 kW = 14-17 cc

Yukarıdaki kW HP hesaplamaya yönelik bilgileri öğrendikten sonra, aracınızın beygir gücünü yanılma payı olmaksızın artık kendiniz de rahatlıkla bulabilirsiniz. Ama yine de bunu öğrenmenin daha basit yollarını arıyorsanız, çok uzaklara bakınmanıza gerek yok. Araçlarda en çok karşılaşılan kW ve HP değerlerinin birbirlerine göre karşılıklarını, Hedef Filo EV olarak sizin için çoktan hazırladık! Gelin, birlikte inceleyelim:

50 kW kaç beygir gücüdür? 67,05 HP
55 kW kaç beygir gücüdür? 73,755 HP
66 kW kaç beygir gücüdür? 88,506 HP
70 kW kaç beygir gücüdür? 93,87 HP
75 kW kaç beygir gücüdür? 100,575 HP
81 kW kaç beygir gücüdür? 108,621 HP
94 kW kaç beygir gücüdür? 126,54 HP
100 kW kaç beygir gücüdür? 134,1 HP
120 kW kaç beygir gücüdür? 160,92 HP
125 kW kaç beygir gücüdür? 167,625 HP

Elektrikli ve içten yanmalı araç karşılaştırması yapıldığında, elektrikli araçların en çok öne çıkan özelliklerinin başında yüksek beygir gücüne sahip olmaları geliyor. Peki, şimdi elektrikli araçlar hakkındaki temel bilgilere de göz atarak, bu konudaki birikiminizi daha fazla derinleştirmeye ne dersiniz?