İzmir'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

İzmir elektrikli araç şarj istasyonu bakımından İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’de en yüksek sayıyı barındıran üçüncü şehir olarak konumlanıyor.

İzmir'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

İzmir elektrikli araç şarj istasyonu bakımından İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’de en yüksek sayıyı barındıran üçüncü şehir olarak konumlanıyor. Biri Türkiye’nin metropolü diğeri ise başkenti olan İstanbul ve Ankara şehirleri, Temmuz 2021 verilerine göre ülkedeki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 25’ini sınırları içerisinde barındırıyor. Haliyle bu iki şehirdeki toplam araç sayısı ve çeşitliliği de ülkenin diğer kentlerini açık ara geride bırakıyor. Tabii bu konuda, özellikle yaz sezonunda insan akınıyla dolup taşan İzmir’i de göz ardı etmemek gerek!

Hem Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri hem de en popüler tatil noktalarından biri olan Ege’nin incisi İzmir, araç çeşitliliği açısından diğer büyükşehirlerden neredeyse geri kalmıyor. Haliyle bu şehir, sakini ya da ziyaretçisi olan elektrikli araç (EV: Electric Vehicles) kullanıcıları için de şarj olanakları konusunda gerekli şartları sağlayabiliyor. Peki, İzmir’de elektrikli araba şarj istasyonlarının kaç adet ve nerelerde olduğunu öğrenmeye ne dersiniz?

1. Elektrikli Araçlarda Şarj Sistemi - AC ve DC Şarjlar

Elektrikli araba şarj istasyonu İzmir’de hala yeterli sayıda olmasa da, EV kullanıcıları için şarj dolumu konusunda çok daha erişilebilir seçenekler de mevcut. Örneğin; ev veya iş yerlerinde bulunan, hepimizin alışık olduğu prizler! “Seviye 1 şarj” olarak da bilinen ev tipi priz yoluyla dolum yöntemi, düşük voltajlı AC (alternating current / alternatif akım) kullandığı için bataryayı oldukça yavaş (24 saat ve daha fazla sürede) dolduruyor. Bununla birlikte hem çok daha uygun maliyetli hem de her yerde bulunabilir olmasından dolayı, pek çok EV kullanıcısı tarafından tercih edilebiliyor. 
Elektrikli araçlar için evde şarj haricinde bir de şarj istasyonu yoluyla dolum seçenekleri bulunuyor. Seviye 1’den çok daha hızlı olan bu seçenekler, “seviye 2” ve “seviye 3” olmak üzere iki temel çeşide ayrılıyor. Elektrikli araç bataryası, yüksek voltajlı AC kullanan seviye 2 şarj ile 3 ila 4 saatte dolarken; DC (direct current / doğru akım) kullanan seviye 3 şarj sayesinde ise ortalama 75 dakikada yüzde 100 dolabiliyor.

Elektrikli araçlarda şarj mekanizması ve AC - DC farkı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler buraya!

2. İzmir'de Hangi Tip Şarj İstasyonları Bulunuyor?

İzmir elektrik şarj istasyonu listesine göz atıldığında, pastadaki en büyük payın seviye 2 (yüksek voltaj AC)’ye ait olduğu göze çarpıyor. Ocak 2022’de derlenen bilgilere göre şehirde toplam sekiz adet şarj istasyonu bulunuyor. Bunların yedisi AC şarj istasyonlarından oluşurken, yalnızca bir tanesi DC şarj imkânı sunuyor. Bu imkân kısıtlılığının en büyük nedeni ise şehirdeki EV sayısının henüz yeterli düzeye ulaşmamış olması. Eğer bir İzmir sakini olarak EV’ye geçiş yapmak istiyorsanız, şarj olanaklarınızı genişletmek için ev veya iş yerinize dolum ünitesi kurdurmayı düşünebilirsiniz.
Detaylı karşılaştırma yapmak için Türkiye şarj haritasınagöz atabilirsiniz!

3. Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Ödeme Nasıl Yapılıyor?

Elektrikli araç şarj istasyonlarında ödeme, abone olunduğu takdirde, dolum hizmeti sunan firmaların mobil uygulamaları üzerinden eş zamanlı olarak yapılabiliyor. Abonmanlığı bulunmayan kullanıcılar ise şarj yükleme işlemini, istasyonun kart girişi bölümünden ön ödeme yaparak gerçekleştirebiliyor. Buna ek olarak bazı istasyonlarda kullanıcılara ücretsiz dolum olanağı da sunuluyor.

4. Elektrikli Otomobillerde Şarj Dolum Ücretleri Nedir?

Elektrikli otomobil şarj ücreti evde dolum yapıldığında şebeke tarifesine göre birim başına hesaplanıyor. Elektrikli araç şarj istasyonlarında ise ödeme, aboneler için dakika başına ücretlendirme, abone olmayanlar için ise sabit fiyatlı bir ön işlem şeklinde yapılıyor. Bu iki ödeme yöntemi için de fiyatlar, şarj istasyonunun ait olduğu firmaların belirlediği tarifelere göre değişiyor.

5. İzmir'de Bulunan Elektrikli Araç Şarj Noktaları

  AC DC

Halka Açık

  • Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi (Gaziemir)
  • Ak-Tan Petrol, Karşıyaka (Karşıyaka)
  • Mavibahçe AVM (Karşıyaka)
  • Swissotel (Konak)
Özel BMW
  • Özgörkey Otomotiv (Bornova)
---

Renault

  • Ermat Motorlu Araçlar (Gaziemir)
---
ZES (Abonelik ve Ön Ödemeli)
  • Çeşme Marina (Çeşme)
  • Gaziemir Vs Outlet (Gaziemir)
---