Elektrikli Otomobil Nedir?

Son yıllarda çevreyi korumaya dair artan bilinç ile beraber elektrikli araçlara yönelik ilgi de kayda değer seviyelere ulaştı. Peki, gelecekte yolların hâkimi olması beklenen elektrikli otomobilleri siz yeterince iyi tanıyor musunuz?

Elektrikli Otomobil Nedir?

Elektrikli otomobiller (EV: Electric Vehicle) günümüzde sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı bile! Pek çok araç kullanıcısı EV’lere yönelik bilgi sahibi oldukça, fosil yakıtla çalışan araçlardan ziyade elektrikli araçlara yönelim gösteriyor. Çünkü EV’ler hem araç bakımı noktasında sağladıkları avantajlar hem de karbon salınımının önüne geçmeleri bakımından geleneksel araçlar karşısında ciddi farklar yaratıyor. Öyleyse gelin, EV’lere dair temel bilgilerinizi biraz daha tazeleyelim!

1. Elektrikli Otomobil Nedir?

Elektrikli otomobil, aracı hareket ettirecek enerjiyi sağlamak için elektrik motorundan güç alan otomatik araç türlerini ifade ediyor. Geleneksel araçların aksine EV’lerde, batarya ya da yakıt hücresinden elde edilen elektrikle çalışan bir elektrik motoru bulunuyor. Ayrıca bu araçlarda vites de olmadığından, her biri tam otomatik şekilde piyasaya sunuluyor. EV’ler, geleneksel yakıtlı motorlara sahip araçlardan daha çabuk hızlanıyor ve vites geçişleri olmadığından sürüşleri de daha hafif oluyor.
Esasen “elektrikli otomobil” denildiğinde, tamamen elektrik ile çalışan araçlar (BEV: Battery Electric Vehicle) kastediliyor. Bu araçlar hareket edebilmek için yalnızca bataryaya ihtiyaç duyuyor. Bununla beraber, bir elektrik motoru ile çalışsa da şarjı bittiğinde fosil yakıt (benzin ya da dizel) kullanarak yoluna devam edebilen plug-in hibrit araçlar (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) da bulunuyor.

2. Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçlar, en basit şekilde aktarmak gerekirse, elektrik enerjisinin hareket enerjisine çevrilmesi ile çalışıyor. Araç, bir şarj noktasına bağlandıktan sonra şebekeden aldığı elektrik ile şarj olmaya başlıyor. Bu elektrik, tekrar tekrar şarj edilebilir olan bataryalarda depolanıyor. Gaz pedalına basıldığında ise bataryadan elektrik motoruna aktarılan güçle birlikte tekerlekler dönüyor ve otomobil hareket ediyor.

3. Elektrikli Araçların Avantajları Nelerdir?

İçten yanmalı motora sahip araçlara kıyasla daha az araç parçası ihtiva ettiği için elektrikli araçlar, bakım kolaylığı yönünden de kullanıcı dostu oluyor. Tamamen elektrikli araçlar, geleneksel araçlara kıyasla yaklaşık yüzde 99 daha az hareketli parça içeriyor. Bu da içten yanmalı motora sahip araçlardan daha az masraflı bir bakım gerektirdikleri anlamına geliyor. Aynı zamanda EV’ler, yalnızca elektrik ile çalıştıklarından ötürü çevre kirliliğini azaltmaya dair de umut verici çözümler sunuyor.

Geleceğin umut vadeden bu çevre dostu otomobillerine yönelik merakınızı daha fazla gidermeye ne dersiniz? Öyleyse doğru yerdesiniz! Sektörünün öncü markalarından Hedef Filo, elektrikli araçlara dair merak ettiğiniz her şeyin cevabını tek tıkla size sunuyor.