Elektrikli Aracınızla Seyahat Öncesi Yapmanız Gerekenler

“Elektrikli araç ile uzun yola çıkılır mı?” diyenlere çok keyifli bir seyahat ile cevap vermeye ne dersiniz? Üstelik bunun için yapmanız gerekenler çok basit!

Elektrikli Aracınızla Seyahat Öncesi Yapmanız Gerekenler

Elektrikli araca sahip olmak, pek çok kişi tarafından düşünülen fakat bazı soru işaretleri sebebiyle çekimser yaklaşılan bir fikir. Bunun nedenleri arasında ise şarj ve menzil özellikleri başı çekiyor. Özellikle şehirlerarası seyahatlerde, elektrikli araçlarla (EV- Electric Vehicles) yola çıkmanın çok büyük zorluklara sebep olacağına inanılıyor. Fakat aslında iyi bir seyahat planlaması ile oldukça konforlu bir EV yolculuğu yapmak mümkün! O halde EV ile sorunsuz bir uzun yol deneyimi için yapabileceklerinize birlikte göz atalım!

Adım 1: Kendi Rotanızı Belirleyin!

Akaryakıtlı araçla uzun yola çıkmaya alışkınsanız ve EV ile uzun yol deneyimi sizin için bir ilk olacaksa, rota planlaması yapmak aklınıza gelmeyebilir. Çünkü akaryakıtlı araçla yola çıkmadan önce genellikle gidilecek konumun navigasyona yazılması yeterli oluyor.
Navigasyon, en kestirme ve en az trafik yoğunluğuna sahip rotayı oluşturarak tüm planlamayı kendi başına yapabiliyor. Fakat bir EV sürücüsü iseniz, sizin için kestirme ya da açık bir yoldan çok daha önemli bir detay var: Şarj noktaları...Peki, bir EV sürücüsü olarak rotanızı en iyi şekilde nasıl belirleyebilirsiniz?

  1. Şehir merkezine yakın ve işlek yolları tercih edin.
  2. Geçeceğiniz şehirlerdeki şarj istasyonlarının konumlarını öğrenin ve rotanızı buna göre çizin.
  3. Konumunu tespit ettiğiniz istasyonlarda aracınızın şarj tipine uygun hizmet sağlandığından emin olun.

Adım 2: Menzili Hesaplarken Aracın Özelliğini Değil, Deneyimleri Baz Alın!

Elektrikli araçla konforlu bir yolculuğun en önemli kurallarından biri de menzil hesaplaması! Araçların menzilleri zaten belli diye düşünebilirsiniz. Fakat EV’nizin menzili, şu etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir:

  1. Araçtaki kişi sayısı,
  2. Bagaj ağırlığı,
  3. Topografik unsurlar (eğim, engebe vb. arazi koşulları),
  4. Sürüş stili,
  5. Hız,
  6. Hava durumu ve daha pek çoğu…

İşte tam da bu sebeple, en doğru menzil planlaması için aracınızla yaptığınız önceki yolculukları baz almalı ve mevcut koşulları buna göre değerlendirmelisiniz. Bunu kendi başınıza yapmakta zorlanırsanız, sahip olduğunuz araçla ilgili deneyimlerin paylaşıldığı forum vb. platformlardan da faydalanabilirsiniz.     

Adım 3: Dinlenme Noktalarına Yola Çıkmadan Önce Karar Verin!

Elektrikli araçların şarj olma süresi, akaryakıtlı araçların depolarını doldurmak kadar kısa sürmüyor. Bu sebeple elektrikli araba ile uzun yola çıkmadan önce şarj süresini de hesaba katmak gerekiyor. Buna göre, zamandan tasarruf etmenin bir yolu da dinlenme noktalarına önceden karar vermek. Çünkü bu sayede, şarj istasyonu bulunan tesisleri seçebilir ve aracınızın şarj süresi ile molanızı aynı zamana denk getirebilirsiniz.
Aksi durumda hem molaya hem de şarj dolumuna zaman ayırmak yolculuk sürenizi bir hayli uzatabilir! Zaman kaybı yaratacak bu tür aksaklıklara engel olmak için;

  1. Aracınızın mevcut şartlara göre gidebileceği menzili mutlaka göz önünde bulundurun.
  2. Menzile göre ortalama kaç kilometrede bir şarj dolumu gerekeceğini düşünün.
  3. Dinlenme aralıklarınızı aracınızın şarj olması gereken zamanlara göre belirleyin.

Adım 4: Konaklayacağınız Yeri Seçerken EV’nizin İhtiyaçlarını Unutmayın!

Elektrikli araçları yaygınlaştırmaya yönelik pek çok çalışma yürütülüyor olsa da bu araçların özellikle de Türkiye’de henüz az kullanıldığı bir gerçek. Dolayısıyla şarj istasyonları, hala akaryakıt istasyonlarına göre çok daha kısıtlı alanlarda yer alıyor. Şehir merkezlerine uzak lokasyonlar ve kırsal alanlarda şarj istasyonu bulmak ise şu an için neredeyse imkansız. Bu sebeple konaklanacak yer seçilirken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar söz konusu:

  1. Seyahat için mümkünse büyükşehirleri tercih edin.
  2. Kalacağınız yeri seçerken kendi şarj istasyonu bulunan otelleri önceliğinizde tutun.
  3. Otelde bir şarj istasyonu mevcut değilse kullanabileceğiz bir dış prizin olup olmadığını öğrenin.
  4. Seçtiğiniz otelde hem istasyon hem de dış priz gibi şarj imkanları yoksa, bölgenin en azından şehir merkezine yakın olmasına özen gösterin.

Tüm hazırlıklarınızı tamamladıysanız, artık yollar sizi bekler. Yolunuz açık olsun!