Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Elektrikli otomobiller, piyasaya ilk sürüldükleri günden bu yana sürekli olarak geliştirildi. Artık “elektrikli araç” terimi, birden fazla otomobil türünün genel ismi olarak kullanılıyor. Öyleyse gelin, elektrikli araç türlerine dair tüm ayrıntıları birlikte keşfedelim!

Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?

Elektrikli araçlar (EV: Electric Vehicles), 19’uncu yüzyılın sonunda yakaladıkları popülerliklerini 2000’li yıllarda yeniden kazandı. Nitekim bu araçlar gerek petroldeki fiyat dalgalanmalarının gerekse de geleneksel araçların çevreye verdiği zararların nihai bir çözümü olarak görülüyor. Bu nedenle EV’ler, geleceğin en çok tercih edilecek ulaşım araçları olma yolunda hızla ilerliyor. Öyle ki bugün dünya BEV, HEV, MHEV, PHEV ve FCEV terimlerine giderek daha fazla aşina hale geliyor. Peki, bu terimleri siz ne kadar biliyorsunuz?

1. Tamamen Elektrikli Otomobiller (BEV)

Bataryalı elektrikli otomobiller olarak da bilinen tamamen elektrikli otomobiller, yalnızca elektrik gücü ile çalışıyor ve sıfır emisyon özellikleriyle öne çıkıyor. Bu tip elektrikli arabalarda yakıt deposu bulunmuyor. Elektrik, aracın temel parçalarından biri olan şarj edilebilir yerleşik batarya paketlerinde depolanarak, elektrik motorunun batarya paketlerinden sağladığı güçle hareket etmesini sağlıyor. BEV'ler ev tipi prizler veya hızlı şarj istasyonu aracılığıyla şarj edilebiliyor.
BEV'ler, sadece elektrik ile çalıştıkları göz önüne alındığında, hibrit ve plug-in hibrit elektrikli araçlardan çok daha yüksek kapasiteli bataryalar barındırıyor. Bu ekstra batarya teknolojisi, BEV'lerin diğer EV türlerinden daha pahalı olmasına da neden olabiliyor. Bununla birlikte, tamamen elektrikli araçlarda geleneksel otomobillere kıyasla daha az araç parçası bulunuyor. Bu da BEV’lerin daha az bakım gerektireceğine, dolayısıyla daha az bakım masrafı çıkaracağına işaret ediyor.

2. Hibrit Elektrikli Otomobiller (HEV)

Hibrit elektrikli otomobillerde hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru bulunuyor. Üstelik motorlar hem dönüşümlü hem de aynı anda çalışabiliyor. Araçların yakıt kullanımının maksimuma çıktığı ilk çalıştırılma ile kalkış ve hızlanma safhalarında, HEV’lerin çalışma mekanizması, elektrik motorunu devreye sokarak fosil yakıt tüketimini azaltmaya yönelik bir alternatif sunuyor. HEV’lerde hangi motorun ne zaman devreye gireceği otomatik olarak belirlendiğinden, verimlilikte de artış görülüyor.

3. Hafif Hibrit Elektrikli Otomobiller (MHEV)

Hafif hibrit elektrikli otomobiller, içten yanmalı motora yardımcı olmak için hem marş motoru hem de güç bankası görevi gören entegre marş jeneratörüne sahip 48 voltluk bir sistemden oluşuyor. Diğer HEV’lerden farklı olarak MHEV’lerde bulunan elektrik motoru, yalnızca fosil yakıtlı motora destek olabiliyor; yani otomobile kendi başına güç sağlayamıyor. Bu nedenle hafif hibrit araçların gerçek bir elektrikli araç olarak kabul edilip edilemeyeceği hala tartışılıyor.

4. Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobiller (PHEV)

Plug-in hibrit araçların hafif hibrit otomobillerden en ayırt edici farkı, yakıt pompası girişine ilaveten bir şarj giriş bölmesine de sahip olmaları. Bu sayede PHEV’leri hem yakıt hem de elektrikle doldurma seçenekleri bulunuyor. Batarya, ev tipi bir elektrik prizi veya elektrikli araç şarj istasyonuna (EVCS) takılarak şarj edilebiliyor. Bir PHEV’in şarjı tükendiğinde, otomobil fosil yakıt kullanımına geçerek tıpkı geleneksel bir araba gibi hareket edebiliyor.
Nispeten yüksek hızlarda bile hem elektrik motoru hem de içten yanmalı motor ile kullanılabilen plug-in hibrit elektrikli otomobiller, sürücülerine farklı yakıt alternatifleri sunuyor. Bununla birlikte araç, bataryayı otomatik olarak da şarj edebiliyor ve koşullara göre motor tipleri arasında geçiş yapabiliyor. Bu açılardan PHEV’ler, diğer HEV’lere benzeseler de onlara kıyasla daha büyük bir pil takımı ve daha güçlü bir elektrik motoru içeriyor. Dolayısıyla bu araçlar, yalnızca elektrik motoru ile de daha uzak mesafeleri aşabiliyor.

5.Yakıt Hücreli Elektrikli Otomobiller (FCEV)

Yakıt hücreli elektrikli otomobiller, yalnızca elektrik enerjisi ile çalışmaları bakımından BEV'lere benziyor. Fakat enerji depolama biçimleri onlarınkinden çok farklı! FCEV’lerde sıkıştırılmış hidrojenden sağlanan enerji, yakıt hücresi tarafından elektriğe dönüştürülüyor. Bu vesileyle araç, elektrik motorunu çalıştırmak için gereken elektriği bizzat kendisi üretmiş oluyor. Böylece egzoz salınımına yol açmadan, sadece su buharı ve sıcak hava yayıyor. İçten yanmalı motorlu araçlara benzer şekilde, FCEV’lerin depoları da dört dakikadan kısa sürede doldurulabiliyor. Üstelik bu araçlar, geleneksel araçlardan daha verimli olarak kabul ediliyor.

6. Elektrikli Araç Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

  BEV HEV PHEV MHEV FCEV
Motor Tipi Sadece elektrik motoru bulunur. Hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru bulunur. Hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru bulunur. Hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru bulunur. Sadece elektrik motoru bulunur.
Batarya Nasıl Şarj Ediliyor? Batarya şarja takılmalıdır. Motor bataryayı şarj edebilir. Kimi modellerde ayrı bir şarj girişi de bulunmaktadır. Elektrik motorunu tam kapasite doldurabilmek için batarya şarja takılmalıdır. Batarya, araç hareket halindeyken ya da frene basıldığında şarj edilir. Bataryayı şarj etmek için gereken elektrik, yakıt hücresi yoluyla aracın kendisinde üretilir.
Araç Nasıl Çalıştırılır? Elektrik motoru tarafından çalıştırılır. Elektrik motoru veya içten yanmalı motor tarafından çalıştırılır. Elektrik motoru veya içten yanmalı motor tarafından çalıştırılır. Gereken ana gücü içten yanmalı motordan alır. Elektrik motoru tarafından çalıştırılır.
Şarj Noktası Gerekli mi? Gereklidir. Aracın türüne (PHEV/MHEV) göre değişmektedir. Uzun menzilli sürüş veya yakıt tasarrufu amaçlanıyorsa gereklidir. Gerekli değildir. Şarj ihtiyacı yoktur. Yakıt hücresi doldurulmakta veya yenilenmektedir.

Elektrikli araçlara dair gelişmelerden ve bu alandaki yeni buluşlardan daha fazla haberdar olmak ister misiniz? O halde tek yapmanız gereken, Hedef Filo EV’itakip etmek!