Elektrikli Araba Kaç Km Gider?

Bugün piyasadaki elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 600 km arasında değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte gidilebilecek maksimum mesafeyi belirlemede, yol ve hava koşulları ile sürüş stili de önemli bir rol oynuyor.

Elektrikli Araba Kaç Km Gider?

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV) dünyada her ne kadar yaygınlaşmış olsa da özellikleri hakkında bilinmeyenler hala oldukça fazla. Yanlış bilinenler ise ayrı bir sorun teşkil ediyor. Dolayısıyla akaryakıtlı otomobilden EV’ye geçiş yapmak isteyenlerin aklında da pek çok soru işareti oluşuyor. “Elektrikli araba kaç kilometre gider?” sorusu ise bunlardan biri. Çünkü akaryakıtlı otomobil ile yüzlerce kilometre yol gitmeye alışmış olan sürücüler, doğal olarak aynı imkânın elektrikli araçlarda da olup olmadığını merak ediyor.

1. Elektrikli Araç Kaç Km Gider?

Elektrikli araçlarda menzil, marka ve modele göre 150 kilometre ila 600 kilometre arasında değişiyor. Aslında bu durum, marka ve modelden ziyade araçta kullanılan bataryanın kapasitesi ile daha yakından ilişkili. Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW’lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.

Elektrikli araç menzillerini en çok tercih edilen marka ve modeller üzerinde keşfedin!

2. Elektrikli Araç Menzilini Etkileyebilecek Faktörler

Otomobil firmalarının EV modelleri için açıkladıkları menziller, şarjı yüzde 100 dolu sıfır araçlarla yapılan sürüş denemeleri üzerine belirleniyor. Dolayısıyla verilen rakamlar, ortalamadan ziyade esasında “Elektrikli araba en fazla kaç km gider?” sorusunun yanıtını veriyor.

Denemeler için tercih edilen yollar genellikle eğimsiz ve düz olurken, hava sıcaklıkları ise 20 derece civarında seyrediyor. Ayrıca hız da değişken ve dur-kalk şeklinde olmak yerine sabit ilerliyor. Bununla birlikte araç içi klima vb. faktörler de devre dışı oluyor. Öyleyse bunlara göre menzili etkileyebilecek tüm faktörlere birlikte göz atalım:

2.1. Trafik Yoğunluğu

Yoğun trafikte kullanılan geleneksel araçların yakıtı nasıl ki daha çabuk bitiyorsa, elektrikli araç bataryası da aynı ölçüde daha hızlı boşalıyor. Sabit hızda ilerlemek yerine sürekli dur-kalk yapmak aracın menzilinin kısalmasına yol açıyor.

2.2. Sürüş Mesafesi

Bir aracı sürekli 5-10 kilometrelik yollarda kullanmak ile tek seferde yüzlerce kilometre yol yapmak arasında farklılıklar bulunuyor. Kısa sürüş mesafelerinde kullanılan araçların tek şarjla gittiği toplam yol uzunluğu, şehirlerarası yollarda aynı günde gidilen mesafeye kıyasla daha az olabiliyor.

2.3. Hava Şartları

Sıcaklığın 10 derecenin altında veya 30 derecenin üstünde olması bataryanın verimliliğini olumsuz etkileyebiliyor. Sıcaklıklar 10 ila 30 derece arasında ise batarya tam kapasite çalışabildiği için toplam menzil de daha uzun oluyor. Bunu ayrıca rüzgâr faktörü de etkiliyor. Araç seyir halindeyken karşıdan sürekli olarak rüzgâr aldığında bataryası daha çabuk boşalabiliyor.

2.4. Yol Şartları

Bu noktada da durum tıpkı akaryakıtlı araçlarla aynı. Bir aracı otobanda kullanmak ile eğimli, engebeli ve çakıllı yollarda kullanmak arasında yakıt/şarj tüketimi ve dolayısıyla menzil bakımından önemli farklar bulunuyor.

3. Elektrikli Araç Sürüş Menzilini Arttıracak Öneriler

Yaşadığınız ve seyahat ettiğiniz bölgeler doğrudan size bağlı olmasa da EV’nizin menzilini uzatmak için size düşen bazı sorumluluklar da var. Bunların neler olduğunu yine her bir konu özelinde detaylandıracak olursak, ortaya şöyle bir öneri listesi çıkıyor:

3.1. Düzenli Şarj

Aracınızı düzenli olarak şarj ederek menzilinin korunmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca uzun yola çıkmadan öncesi haricinde, bataryayı her seferinde yüzde 100 doldurmak yerine doluluk oranı yüzde 80’e varınca şarj işlemini kesebilirsiniz.

3.2. İstikrarlı Hız

Aracınızı aksiyonlu kullanmayı ve aniden hızlanmayı seviyorsanız, sürüş stilinizi biraz daha yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Aracınızı olabildiğince sabit hızda ve sakin kullanarak, tek şarjla gidebileceğiniz mesafeyi fark edilir ölçüde artırmanız mümkün.

3.3. Uygun Rota Seçimi

Varış noktasına giden farklı yolları önceden tespit ederek hangisi daha düz ve eğimsiz ise onu tercih edebilirsiniz. Bu sayede gideceğiniz yol diğerlerine kıyasla uzun olsa dahi şarjınızı ve toplam kilometrenizi optimum düzeyde tutabilirsiniz.

Şarjınız tükendiğinde ikmal yapabileceğiniz noktaları öğrenmek için Türkiye şarj haritasına göz atın!

3.4. Sürüş Öncesi Lastik Basıncı Kontrolü

Tekerleklerin lastik basınçlarının birbirleri ile aynı olmaması, aracın dengesini olumsuz etkileyerek tıpkı engebeli bir yoldaymışçasına ilerlemesine yol açabilir. Lastik basınçlarının her biri aynı olsa bile, gerekenden fazla ya da düşük olmaması gerekir. Bu durum aracı yoracağı için bataryanın da daha hızlı tükenmesine yol açabileceğinden, lastik basıncını her kullanım öncesi kontrol etmelisiniz.

3.5. Ekipman Kullanımını Minimumda Tutma

Bu alanda yine akaryakıtlı araçlarla aynı durum söz konusu… Benzinli ve dizel araçlarda nasıl ki klima ve multimedya cihazları çalışırken yakıt daha hızlı bitiyorsa, benzer durum doğal olarak EV bataryalarında da söz konusu oluyor. Üstelik yakıt/şarj tüketimi, ilave aksesuarlarla daha da artıyor. Bu nedenle aracınızı olabildiğince fabrika çıkışı haliyle korumaya özen göstermelisiniz.

3.6. Düzenli Bakım

Elektrikli araba kaç km yol gider sorusunu yanıtlamak için bir diğer önemli konu da aracın işleyişi. Eğer aracın motorunda veya diğer önemli parçalarında herhangi bir sorun varsa, bataryanın daha hızlı boşalması da kaçınılmaz olabiliyor. Bu nedenle elektrikli araç bakımının aksatılmadan, düzenli olarak yaptırılması gerekiyor. Tüm bu önerileri uyguladığınızda, elektrikli otomobil kaç km gider sorusuna en yüksek sayı değerini sizin vermeniz muhtemel.

Elektrikli araçlarda şarj hakkında daha fazla detay için tıklayın!